Sopron és környéke

2015.11.30. 16:10

Megszépült az Esterházy-sírdomb - fotók

A sírdomb átfogó felújítása, a liget rekonstrukciója, a fásítás és a terület járható útjainak kialakítása tízmillió forintos költségét az Eszterháza Központ finanszírozta

kisalfold.hu

– Az Esterházy-sírdomb, ahol nagyszüleim IV. Esterházy Miklós herceg és Cziráky Margit grófnő, valamint édesanyám, Apponyi Mária Gabriella grófnő nyugszanak, feleségem, Szvetlána hercegasszony kezdeményezésére immár a nemzeti sírkert része. Köszönettel tartozunk a magyar államnak és az Eszterháza Központnak, hogy a síremlék és környezete megszépült. Mint eddig, ezután is hetente kijövünk a sírokhoz.

Sírdomb átadás. Fotó: Magasi



Ilyenkor úgy érezzük, szeretteink mintha itt lennének közöttünk – nyilatkozta a Kisalföldnek XIII. Esterházy Antal herceg a felújított sírdomb hétfői átadó ünnepségén. 


A sírdomb átfogó felújítása, a liget rekonstrukciója, a fásítás és a terület járható útjainak kialakítása tízmillió forintos költségét az Eszterháza Központ finanszírozta. Bodrogai László főigazgató hozzátette: kormányhatározat alapján a Nyárligetre vezető útról betonutat is építettek a sírdombhoz, 76 millió forintból. Az Esterházy-sírdomb látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges.


– A kastély megújítására a következő években is több milliárd forint áll rendelkezésre – tudatta Puskás Imre, a kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Ottrubay hangsúlyozta a megjelent sajtó képviselőinek, hogy az Esterházy Magánalapítvány nagyon örül a Magyar Állam kezdeményezésének. Az Esterházy család örökségének fenntartása és gondozása fontos feladat Magyarországon és a Kárpát-medence térségében. Elvégre az elmúlt évszázadokban jelentős mértékben alakították régiónkat. Már évek óta számos ponton létezik együttműködés a magyar múzeumokkal, levéltárakkal, és különösen a Fertődi kastély igazgatásával.


 Esterházy Melinda hercegné volt az, aki már a szocializmus idején, a hetvenes évek végén saját anyagi forrásból hathatósan támogatta a sírdomb fenntartását és részleges helyreállítását. Az Esterházy erdőgazdaság akkori igazgatója, a magyar származású Perlaki Ferenc okleveles mérnök, éveken keresztül maga gondoskodott a sírdomb gondozásáról.


2005-ig pedig egy magyar kertészt foglalkoztatott az Esterházy Magánalapítvány, aki havonta többször gondozta a sírdombot. Esterházy Melinda hercegné 2006-ig évente meglátogatta anyósa és apósa síremlékét, akiket azok korai halála miatt személyesen nem ismerhetett meg.


Dr. Ottrubay István hangsúlyozta az ünnepségen, hogy az Alapítványnak nagyon fontos, hogy a jövőben is a magyar illetékesekkel együtt támogassa az efféle megemlékezéseket. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben Kismartonban (Eisenstadt) Esterházy Melinda elhalálozása után a hercegi kriptát – amely több, mint 20 családtag végső nyugvóhelye – megnyitották a nyilvánosság számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!