Sopron és környéke

2017.03.09. 08:00

Egyesületté alakul az autista gyerekeket nevelő szülők klubja Sopronban

Autitok névvel hoztak létre egyesületet az autista gyerekeket nevelő szülők és az őket segítő szakemberek. Elnökük rendhagyó módon nem lenne érintett ebben a különös és különleges élethelyzetben, mégis missziójának tekinti az autisták segítését.

Nagy Márta

- Milán két és fél éves volt, amikor kiderült, hogy autista. A kezdeti kétségbeesést ma már felváltotta az elfogadás, de nagyon nehéz... Nekünk nagyon sokat jelent, hogy hasonló családokkal ismerkedhetünk, a közösség sokat ad nekem és a gyerekeknek is - mondja Cseh-Farkas Hajnalka, a tízéves Milán és öccse, Zsombor anyukája. 


Könnyebb a szembenézés és könnyebb a problémák megoldása is együtt - ezzel a küldetéssel alakult két évvel ezelőtt Sopronban az Autitok Szülőklub, ami most egyesületként segíti az autista gyerekeket nevelő családokat (a cégbírósági bejegyzés most van folyamatban). Szakemberek is csatlakoztak a csoporthoz, ami az érdekérvényesítésen és -képviseleten túl a társadalmi szemléletformálást is felvállalta. Mert nem biztos, hogy az a gyerek, aki a boltban előttünk hisztizik, neveletlen, s nem egyértelmű, hogy aki nem köszön vissza, az rosszul szocializálódott. Lehet, hogy autista... 


- Az autistaagy másképp dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Érzékszerveik sokszor túlzottan kifinomultak vagy ellenkezőleg, nem elég érzékenyek. Ez az eltérő működés megnehezíti társas kapcsolataikat. Számukra problémát jelent megérteni és követni a közösségek írott és íratlan szabályait. Számtalan megjelenési formája van az autizmusnak, de nem betegség, hanem az egész személyiséget érintő "másállapot" - magyarázza a tudnivalókat az egyesület elnöke, Kállai Anikó. Érdekes, hogy ő nem érintett, nem szülő és nem ez a szakterülete. Véletlenül találkozott autistákkal, s annyira megérintették a különleges gyerekek, hogy missziót vállalt az érdekükben. 


- Sokan vagyunk, és még többen vannak azok, akik még nem ismernek bennünket. Összejöveteleinket csütörtökönként tartjuk a Máltai Szeretetszolgálat Széchenyi tér 2. szám alatti termében. Eddig harminc családdal vette fel a kapcsolatot a szülőklub koordinátora, Bárkovicsné Csákány Nikolett. Minden második alkalmon az érintett szülők szakemberrel beszélhetik meg az aktuális problémákat szakmai koordinátorunk, Gombosné Németh Adrienne és Halmai Attiláné segítségével.


De van tesz-vesz kézművesműhelyünk, működik a szakemberekből álló csoportunk és igyekszünk megszólítani olyan pedagógusokat is, akik csoportjaikba, osztályaikba autistákat integrálnak - mondja Kállai Anikó. A visszajelzések pozitívak - teszi hozzá -, együtt tényleg könnyebb. De sok még a tévhit, a lebontásra váró fal, ami körülveszi az autistákat és családjaikat. Megpróbálják lebontani...


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!