Sopron és környéke

2014.11.28. 18:40

Egy kisfalu polgármestere: "Megaláz bennünket a kormány"

Farkas Gyula, Szakony polgármestere azt mondja, az általuk elvégzett munka nincs arányban az azért kapott fizetésért.

P. Horváth László


Az utóbbi időben az ötszáz fő alatti települések polgármesterei sorra szembesültek azzal, hogy valóban jelentősen kevesebb lett a fizetésük. Az októberi választásokig a 38 650 forintos illetményalapot szorozták fel lakosságarányosan.

Most pedig egységes fizetés jár települési kategóriánként, s ezeket a mindenkori helyettes államtitkári alap - 748 ezer forint - alapján számolják ki: ötszáz főig ennek 20, 1500-ig negyven százalékát kapják a főállású polgármesterek. A társadalmi megbízatású polgármesterek, pedig a felét.

- Megalázó helyzetbe hozott bennünket a kormányzat - fakad ki [namelink name="Farkas Gyula"], Szakony polgármestere.

- Bevallom, a fizetésem jelenleg bruttó 74 800 forint, s ezt egészíti ki a 11 ezer forintos költségtérítés. A kistelepülések polgármestereinek munkája nincs arányban az általunk elvégzett munkával. Idősek, fiatalok hozzánk fordulnak segítségért. Fa kell, segély kell, munkahely kell. Télen például havat tolunk. Saját pénzből, mert a falunak nem telik erre.  

- Most akkor a falumat büntessem? - folytatja a nyugdíjas faluvezető. - Mondjam azt, hogy ez nem a feladatom? Persze, a jövőben is segíteni fogunk, mert szívvel és lélekkel csináljuk.

Farkas Gyula hozzátette, egy 490 lakosú és az 510 lakosú településeken ugyanannyi a munka, s mégis más a fizetési besorolás. Ez pedig igazságtalan.

- Addig, amíg a képviselők esetében a testület állapítja meg a tiszteletdíjat, addig nálunk a kormány döntötte el - emelte ki Farkas Gyula, aki bizonyítandó, hogy tényleg nem a pénzért polgármester elmondja: akkor, amikor nyugdíjas lett, ő kérte, hogy csökkenték a fizetését. S a megmaradt pénzt a falura költhetik.

- Hat település Közös Önkormányzati Hivatalt működtet, így hetente akár többször is be kell autózni Sopronhorpácsra - folytatja. - Emellett rendszeres egyeztetések vannak Sopronban, Fertőszentmiklóson. Győrbe pedig a pályázatok, térségi feladatok ellátása miatt kell felutazni. 

Az utazási, telefonköltséget pedig a saját fizetésünkből kell fedezni. A mi önkormányzatunk olyan kevés pénzből gazdálkodik, hogy az éppen csak fedezi a kiadásokat. Egyetlen feleslegesen elkölthető forintunk sincs.

- A polgármester felelős a döntéseiért - részletezi Farka Gyula.

- Bennünket nem segítenek szakmai stábok, mindenféle szakértők, tanácsadók. Ugyanakkor mi is szeretnénk eredményesen pályázni, részt venni uniós projektekben. A fizetésünk láttán ezeket is figyelembe kell venni.

A polgármester a lakosságért van, becsüli, tiszteli őket. De ki ismeri el az ő munkáját?! - zárta Farkas Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!