Sopron és környéke

2019.09.09. 08:58

Újítás a soproni iskolában - Tableten élmény a tanulás

,,Hú, de jó, ez tényleg komoly!?" - ezzel a felkiáltással fogadták a soproni Eötvös-iskola 9. c osztályának a diákjai a hírt, hogy az új tanévben könyvek helyett táblagépen tanulhatnak. Az okoseszközzel sokkal izgalmasabb, érdekesebb a tananyag is - állítják.

Bódvai Ildikó

– Mi a huszonegyedik században nőttünk fel. Az osztályból mindenkinek van okostelefonja és használ számítógépet. Hozzánk közelebb áll a tablet, mint a könyv. Könnyebb ebből tanulni és élvezetesebb is – mondta Hordós Szabolcs, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium 9. c osztályos tanulója, amikor arról érdeklődtem, hogy fogadta az osztály az iskola újítását.


– Letisztult a program, mindenki számára kézenfekvő a használata – feleli osztálytársa, Úry Bálint.

Tablettel egész más a tanulás - Fotó: Magasi Dávid

– Én azért is örültem a lehetőségnek, mert válogatott síelőként sokszor vagyok távol. Ilyenkor nem kell a nehéz könyveket magammal cipelni, elég ha a tabletet viszem – tette hozzá Úry Bálint. A fiúk azt mondják, egész más a tanulás élménye. Ráadásul a közösség is jobban összekovácsolódik, hiszen közösen beszélik meg, mi a lecke, mit hol találnak. Először tartottak tőle, hogy mindenki a gépet fogja nyomkodni óra közben, de nem. Ahogy a könyvet is leteszik, ha nincs rá szükség, úgy a tabletet is. „Megnyílt számunkra a világ, sokkal több információt kapunk, mint egy könyvből. Ha valami nem világos, egy kattintással utána tudunk nézni" – mondják lelkesen.


– Tavaly novemberben kaptunk egy lehetőséget és anyagi forrást a fenntartónktól, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól, informatikai fejlesztésre. Több kolléga részvételével létrehoztunk egy digitális munkacsoportot, hogy okosan használjuk fel a pénzt. Költöttünk hálózatfejlesztésre, a diákok és a pedagógusok számítógépcseréjére és egy osztályban bevezettük a tablethasználatot – világított rá a kezdeményezés hátterére Gottschling Gábor igazgató. Hozzátette, minden iskola életében fontosak az újítások, amivel magukra irányítják a figyelmet és tudják motiválni a fiatalokat. Közben a tantestületben is „tanulópárokat" alakítottak ki, az informatikában jártas kollégák segítik a többieket eligazodni a digitális világban. A 9. c-be huszonkilencen járnak, köztük sajátos nevelési igényű gyerekek is. Utóbbiak esetében különösen fontos, hogy próbálják minél érdekesebbé tenni számukra a tananyagot. – Az elsődleges célunk az volt, hogy a tankönyv kerüljön fel pdf-formátumban a táblagépre. Közben arról is kapunk híreket, hogy elkezdődött a digitális tananyagfejlesztés. Azoknak a gyerekeknek, akik így kezdik meg a középiskolai tanulmányaikat, könnyebb lesz az átállás az új rendszerre – mondta végezetül az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!