Sopron és környéke

2019.08.30. 18:35

Háromoldalú egyeztetés a Fertő Part fejlesztésének környezeti hatásairól

Címkék#Fertőd

A Fertő -Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjában, a sarródi Kócsagvárban tartotta meg kihelyezett ülését a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága augusztus 28-án.

kisalfold.hu

A megbeszélésen részt vett a Fertő –Hanság Nemzeti Park igazgatóság vezetője, valamint a Fertő Part fejlesztését végző Sopron –Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint a meghívott szakértők is. A felek a megbeszélésen a Fertő Part beruházás környezeti értékekre, különös tekintettel a Fertő Ramsari terület természeti értékeire gyakorolt hatását is megvitatták.


A Fertő tavi Vízitelep komplex fejlesztési terveinek bemutatása után a háromoldalú megbeszélésen a fejlesztés természetvédelmi vonatkozásairól egyeztettek a résztvevők. Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő –Hanság Nemzeti Park igazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem érint különösen védett természeti értékeket, hiszen a beruházás kizárólag egy eredetileg is   idegenforgalmi   célra,   mesterségesen   létrehozott   területen valósul meg.   A természetvédelmi értékek tehát nem sérülnek a beruházás hatására. A térség környezeti értékeit bemutató Ökocentrum   kialakításával   pedig   a   védett,   természetvédelmi értékeket tekintve legértékesebb belső területeket még inkább megóvhatják a látogatóktól.

Kárpáti Béla, a Sopron –Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tervezés kezdeti szakasza óta kapcsolatban vannak az illetékes környezetvédelmi hatóságokkal és szervezetekkel. A fejlesztő cég vezérigazgatója hozzátette, hogy a beruházás során a kivitelezési munkálatokat természetvédelmi monitoring kíséri majd az élővilág védelme érdekében. A találkozón a felek megállapították, hogy az utóbbi időben a sajtóban megjelenő –és a fejlesztést környezetvédelmi szempontból aggályosnak tekintő megnyilvánulásokat teljes mértékben megalapozatlannak tartják. A Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága nevében dr. Dévai György elnök hangsúlyozta,hogy visszautasítanak minden olyan szakmailag megalapozatlan állítást, ami nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezmény szellemiségével, beleértve a bölcs hasznosítás megvalósítási lehetőségeit is. A magyar bizottság a tervek pontos ismeretében és a helyszíni bejárás tapasztalatai   alapján hangsúlyozza,   hogy   a fejlesztés természetvédelmi, környezetvédelmi szempontból, különös tekintettel a Fertő Ramsari Terület természet iértékeire nem jelent kockázatot.


A  Bizottság  elnöke  kiemelte,  hogy  külön  öröm  számukra,  hogy  a  fejlesztés során megépülő Ökocentrum és a hozzá kapcsolódó park a térség rejtett élővilágát és az itt élő és átvonuló madárvilágot is bemutatja majd a látogatóknak. Az ország számos pontján már megvalósított, természetvédelmi, vízi madárvilágot bemutató központok töretlen népszerűsége is bizonyítja, hogy a természettudatos életmód kialakítása úgy érhető el legkönnyebben, ha a természeti értékek testközelbe kerülnek.


Kárpáti Béla megnyugtatónak nevezte, hogy a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága is elismerte az alapos megelőző munkát. A felek hangsúlyozták, hogy precíz szakmai előkészítés után a kivitelezés szakaszában is fontos a munkálatok során a természetvédelmi szempontok előtérbe helyezése.


A Ramsari Egyezményről

Az egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különöse na vízimadarak élőhelyeinek védelméről szóló nemzetközi megállapodás. A legrégebben fennálló természetvédelmi államközi megállapodás.1971-ben 18 ország képviselői az iráni Ramsar városában írták alá az egyezményt, amely hivatalosan 1975-ben lépett hatályba. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Ma már csaknem 170 ország tagja a Ramsari Egyezménynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában