Sopron és környéke

2019.05.15. 17:44

Megjött a harmadik baba! Mi lesz a bécsi állással?

Kétszer is gyesszerződése lejárta előtt esett újra teherbe olvasónk, aki korábban Bécsben dolgozott titkárnőként. Már három kisgyermek édesanyja, és nem tudta, hogyan, mikor érdemes megszüntetnie ausztriai munkaviszonyát.

kisalfold.hu

„Hat éve határozatlan időre szóló szerződéssel kezdtem el dolgozni Bécsben, heti tizenhat-húsz órában, titkárnőként. 2014 novemberétől már szülési szabadságra kerültem, eljöttem Mutterschutzra. Első gyermekem 2015 januárjában született meg. Ekkor kötöttünk a céggel két évre szóló gyesszerződést, de mivel annak lejárta előtt újra babát vártam, megbeszéltem a főnökömmel, hogy további két évre kötünk egy újabb gyes-

szerződést.


A kislányom 2017 februárjában született meg. Idén áprilisban járt le a második gyesszerződés, ekkor vissza kellett volna mennem dolgozni. Azonban bevállaltuk a harmadik babát is, már meg is született. Már biztos, hogy nem akarok Bécsbe járni dolgozni, mintegy kétszáz kilométert kellene megtennem oda-vissza naponta. Ám nem tudom, hogyan érdemes intéznem az ügyeimet és nehezíti a helyzetet, hogy a közvetlen főnököm már elkerült a cégtől" – írta az IngáZóna rovatunknak küldött levelében olvasónk, aki azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy tanácsot kérjen.

 

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.


„A gyes alatt vagy annak letelte után érdemes beadni a felmondást? Hogyan működik a kölcsönös megegyezésen alapuló felmondás? Van hozzá formanyomtatvány? Egyáltalán fel kell-e mondanom vagy érdemes még egy gyesszerződést kötnöm újabb két évre és csak annak lejárta után szüntessem meg a munkaviszonyomat?" – sorolta kérdéseit a már háromgyermekes édesanya. Ausztriából semmiféle juttatást nem kap már 2017 óta, addig is csak a gyest és a családipótlék-különbözetet utalták neki, mivel a férje Magyarországon dolgozik és a két baba születése között nem ment vissza dolgozni. Hiszen nem is tudott volna, mert már a 32. héten túl volt a terhessége, amikor letelt a gyesszerződés. „Tehát ebből adódóan – gondolom – anyagi hátrányom nem származhat, ha felmondok. Vagy rosszul tudom?" – kérdezte.


Szakértőink szerint ilyen esetekben érdemes időben felvennie a kapcsolatot a munkavállalónak a munkahelyén működő személyzeti osztállyal, annak szakembereivel. Velük egyeztethet a munkaviszony megszüntetésének lehetőségeiről.


Azt tudni kell, hogy a felmondás egészen mást jelent, mint a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetése. Utóbbi esetben a felek szabadon bármiben megegyezhetnek, ezért ehhez nem is létezhet formanyomtatvány. Mivel azonban egy ilyen egyeztetésen a munkajogi felkészültsége és más tényezők miatt is hátrányban lehet a dolgozó, érdemes lehet az osztrák szakszervezet és a munkáskamara segítségét, tájékoztatását kérnie. S anyagi hátránya abban az esetben is lehet olvasónknak, ha a munkahelye által előírt kötelezettségeknek nem tesz eleget. Mivel juttatásokat a magyar ellátórendszerből kap a kismama, a rá vonatkozó hazai szabályok ismeretében dönthet arról, mikor mond fel. Illetve a munkaadójától érdemes először csupán tájékoztatást kérnie ennek kapcsán a lehetőségeiről és utána meggondolnia, hogyan dönt.


A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában