Sopron és környéke

2019.04.24. 09:00

Dredd világbajnokságra megy Sopronból

Dredd, a három és fél éves belga juhász világbajnokságra készül. Természetesen gazdája, hű versenytársa és edzője is vele megy. Németh Lászlóval megnyerték az országos bajnokságot, s ezzel kvalifikálták magukat a világversenyre.

Nagy Márta

– Tizenöt éves koromban a család kuvaszával mentem először a kutyaiskolába, s nem kellett sok, hogy beleszeressek ebbe a sportba. Minden szabadidőmet a kutyákkal töltöm, akik közül Dredd különös figyelmet és törődést igényel. Nagy tehetség! – simít végig kutyája fején Németh László. A civilben rendőrnyomozóként dolgozó fiatalember és az akkor először induló belga juhásza tavaly második helyezést ért el az országos bajnokságon. Idén már meg is nyerték. Ezzel pedig kvalifikálták magukat a csehországi Pisekben májusban juhászkutyáknak tartandó világversenyre és az őrző-védő kutyák szeptemberi, ausztriai vb-jére is.


– Dredd nyolchetes kora óta van velem, de korábban is versenyeztem, a német juhászom sajnos nemrég szívinfarktusban elpusztult. Az, hogy Dredd-del megszereztük a kvalifikációt, hatalmas eredmény, s nekem húsz év álma és rengeteg munkája is benne van – fogalmaz Németh László, aki a Pozsonyi úti Soproni Kutyaiskolának is vezetője. Hogy fogalmunk legyen egy ilyen versenyről, hosszan magyarázza, mi mindent kell tenniük és tudniuk. 


– Három részből, úgynevezett ágazatból áll össze a feladat: az első a nyomkövetés, amikor egy előre kijelölt útvonalon kell a kutyának végigmennie, precízen követnie a nyomvonal töréseit, s még az orrát sem emelheti fel. Ennél is bonyolultabb, de hosszú lenne elmagyarázni. A második ágazat az engedelmesség, a harmadik pedig őrző-védő feladatokból áll, persze minden szigorúan leszabályozva. Kutya legyen a talpán, aki fegyelmezetten, hiba nélkül végigcsinálja. 


– Napi szinten dolgoznunk kell a sikerért, éppúgy, mint minden versenysportban. Türelem, kitartás, speciális étrend, szakértelem és erőnlét is kell hozzá. No és sok pénz is, mert ezt mindenki saját maga finanszírozza. Egy német mester is segít a felkészülésben, hozzá évente négyszer-ötször is kiutazunk – sorolja Németh László, mi minden van a csillogó serlegek mögött. Dredd szinte bólogat, figyelő szemmel követi gazdája minden mozdulatát. Nem ugat közbe, nem szalad el, de amikor társa széttárt kezekkel hívja, egy szempillantás alatt a nyakában terem. Ez nem versenyszám, ez ebszeretet.

 

Németh László és Dredd két világbajnokságon is jogot szereztek az indulásra. Fotók: Magasi Dávid

Németh László és Dredd két világbajnokságon is jogot szereztek az indulásra. Fotók: Magasi Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!