Sopron és környéke

2019.01.14. 09:00

Két nő szólítja le napok óta a soproni iskolák környékén a kiskamaszokat

Főleg lányokat. Az anyukák telefonszámát kérik el, akiknek aztán egy ajánlatot küldenek. Médiasztár lesz a gyerekből, ha megállapodnak. Sok szülő felháborodott.

Nagy Márta

Mindig arra tanítottuk a lányunkat, hogy idegennel ne álljon szóba, főleg ne adjon ki senkinek adatokat. Most bennünket is kellemetlen meglepetésként ért, hogy van az a mézesmadzag egy kamasz lány számára, ami törli a szülői figyelmeztetést és felülírja azt

– mondja elöljáróban Pásztor Enikő. Hetedik osztályos lányát és annak barátnőjét két ismeretlen nő iskolájuk közelében szólította meg az utcán. Egy olyan társaság nevében beszéltek, akik ígérik, médiasztárt csinálnak a beiratkozókból, de legalábbis segítenek megtenni az első lépést a hírnév felé. A lányok meg is adták a saját és anyukájuk mobilszámát, majd lelkesen meséltek otthon a lehetőségről. Naná, hogy részt szerettek volna venni a sztárrá válásban.

Több veszélyét is látom a dolognak

– foglalja össze véleményét Pásztor Enikő. Tudja, miről beszél, hiszen szakember, a Soproni Egyetem pedagógiai karán a neveléstudományi és pszichológiai intézet egyetemi oktatója. A közösségi megosztón is terjed az utcai leszólítás híre.

Pásztor Enikő anyaként és pedagógusként is tisztességtelennek tartja a gyerekek utcai leszólítását. Fotó: M. D.

Pásztor Enikő anyaként és pedagógusként is tisztességtelennek tartja a gyerekek utcai leszólítását. Fotó: M. D.

Utcán leszólítani kiskorúakat abszolút tisztességtelen. Miért nem hirdetik meg a lehetőséget és akkor szülő és gyermeke eldönthetik, élnek-e az ajánlattal. Azt a korosztályt szólítják meg, akik életkorukból eredően is sérülékenyebbek, befolyásolhatóbbak, ahol a kortársvélemény éppen fontosabb, mint a családi minta. Ebben a korban nehezen fogadják el, hogy ez a felkínált lehetőség pusztán üzlet. S ami anyaként és szakemberként is felháborít, hogy szembeállítja a szülőt a gyerekével, családi konfliktust generál

– sorolja a problémákat a szakember, hozzátéve, a felnőtteknek le kell vonniuk az eset tanulságait. 

Úgy tűnik, hiába készítjük fel minden eshetőségre a gyerekeinket, így is érhetnek meglepetések. Úgy gondolom, az iskolákban is beszélni kell ezekről a helyzetekről, egy kedvelt és hiteles pedagógus jól rá tud erősíteni az otthoni tanácsokra.

A közösségi megosztón is terjed az utcai leszólítás híre, felháborodott szülők sora írt már posztot vagy kommentet. Megkérdeztünk hozzáértőket arról is, sért-e törvényt a gyerekek utcai leszólítása vagy a telefonszámok elkérése. Addig, míg az nem erőszakos vagy megfélemlítő, nem, ezzel együtt nyilvánvalóan etikátlan. Arra is figyelmeztetnek bennfentesek, hogy az ilyen felkészítő kurzusok elég sok pénzbe kerülnek... 


Természetesen megkérdeztük a céget is, miért ezt a módszert választotta a toborzáshoz. Elmondták, ez a fajta promóciós tevékenység más termékek népszerűsítésében is elterjedt, azon sem akad ki senki, ha az utcán kávét kóstoltatnak a hoszteszek. Ők lehetőséget kínálnak, rendezvényeikre is kifejezetten a szülőkkel együtt hívják meg a gyerekeket, s mindvégig a felnőttekre bízzák a döntéseket.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!