Sopron és környéke

2018.12.28. 18:20

Vallásgyalázási ügy sérelemdíjából alkotott szobor érkezett Fertőszentmiklósra

A fertőszentmiklósi templomba érkezett a "Meg nem született gyermekek" című vándorszobor. Az aprószentekre emlékezve mond ünnepi szentmisét Simonics Péter plébános atya december 29-én, szombaton 18 órai kezdettel.

Gosztonyi Miklós

Meg nem született gyermekekre emlékeznek


– A „Meg nem született gyermekek" szobrának előzménye botrányos vallásgyalázás volt. 2016-ban egy budapesti abortuszpárti demonstráción püspöki ruhába öltözött férfi „Abortusztabletta" feliratú zacskóból osztotta ki a jelenlévőknek az Oltáriszentséget kifigurázó tablettákat, mindegyiknél mondva: „Krisztus teste".


Emiatt jogászok és civil aktivisták polgári peres eljárást kezdeményeztek. A petíciót tizenkétezren írták alá, mivel sértette őket az életet adó Krisztus halált hozó abortusztablettával való azonosítása – utalt a nagy port felvert ügyre Kárpáti Béla négygyermekes édesapa, a Fertőszentmiklósért Egyesület, valamint Nagycsaládosok Országos Egyesülete soproni szervezetének elnöke.

Kárpáti Béla kezdeményezésére a vándorszobor Fertőszentmiklósra érkezett. Fotó: Magasi

Kárpáti Béla kezdeményezésére a vándorszobor Fertőszentmiklósra érkezett. Fotó: Magasi

– A megnyert per hatszázezer forintos sérelemdíjából – és a CitizenGO közösség további felajánlásából – keletkezett a Meg nem született gyermekek szobra, amelyet idén ősszel a tatai templomban láttam a családommal. Akkor gondoltam arra, milyen jó lenne, ha a sokat mondó mű üzenete Sopron környékére is eljutna. Simonics Péter fertőszentmiklósi plébános fogadókészségének köszönhetően a szobor január közepéig látható a Szent Miklós-templomban.


Martin Hudacek szlovák képzőművész alkotása a gyászról és a megbocsátásról szól, segíti az abortuszban érintett személyek megbékélését magukkal és környezetükkel. A szobor két alak találkozása: egy térdelő nőé, aki kezeibe temeti arcát – ez márványból való. A vele szemben álló gyermeket üvegből formázta a művész, aki az abortuszban elvesztett gyermeket szimbolizálja, s aki vigasztalóan áldásra nyújtja édesanyja felé a kezét.


A szombati, 18 órakor kezdődő szentmisén a Családok éve keretében életvédő tanúságtételre, majd beszélgetésre várják a szülőket és gyermekeket, akik együtt imádkoznak minden megfogant magzatért, családjaikért, valamennyi élő és meghalt gyermekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában