Sopron és környéke

2018.08.03. 10:55

Nagyot nőtt Sopron - legfőbb oka a helyi és ausztriai munkavállalás

Az országon belüli munkaerő-vándorlás Sopronra gyakorolt hatását kutatták a Soproni Egyetem munkatársai. A belső migráció megítélése eléggé szélsőséges és negatív. A tanulmány hozzájárulhat ahhoz, hogy a helyiek árnyaltabb képet lássanak.

Sopronban az utóbbi években a helyi közbeszéd egyik fontos elemévé vált a messziről érkezett munkavállalók itteni helyzete, beilleszkedésének folyamata. A belső migráció megítélése eléggé szélsőséges és negatív. A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karának kutatócsoportja internetes kérdőívet állított össze, hogy az önkéntesen és névtelenül kitöltött válaszok, illetve számos további interjú révén pontosabb kép bontakozzon ki e témában. A kutatócsoport úgy véli, munkájuk hozzájárulhat ahhoz, hogy a soproniak valós információkat kapjanak a belső migrációról, érthetőbbé váljon a folyamat.


A várt ezer helyett 2754 válasz érkezett. Ebből 1789-en voltak soproni születésűek; 458-an az ezredforduló előtt, s 444-en 2000 után költöztek Sopronba. Az alkalomszerűen a városban – főképpen munkásszálláson – tartózkodók közül mindössze 63-an állították ki és küldték vissza az elektronikus kérdőívet. 


A válaszokból leszűrhető, hogy a migrációs hullám három nagy időszakhoz – a 2000-es évek elejéhez, beleértve hazánk uniós csatlakozását, a tíz évvel ezelőtti gazdasági válsághoz, illetve az osztrák munkaerőpiac 2011-es liberalizációjához – köthető. A Sopronba költözés legfőbb oka a helyi vagy környéki – így az ausztriai – munkavállalás volt. A 2000 utáni migrációs csoportok esetében az Ausztriában dolgozók közel 60 százaléka eleve osztrák munkavállalási szándékkal utazott Sopronba. Megjegyzendő, hogy 2009 előtt az abszolút többség egyedül jött a városba, míg 2010-től a zömük már másodmagával. A gyerekkel költözők aránya is a duplájára nőtt. 


Világossá vált az is, hogy nemcsak hazánk északi és keleti részéből, hanem a Dunántúl több régiójából, sőt, Pest megyéből is sokan költöztek Sopronba a jobb megélhetés reményében. Emellett a 2010 előtt érkezettek esetében volt a legnagyobb arányú a tanulási motiváció, s döntően ők terveznek már hosszú távon a városban. Az ennél is régebben érkezettekre jellemző leginkább, hogy megoldott a lakhatásuk, mintegy háromnegyedük saját ingatlannal rendelkezik. A 2000–2009 közötti bevándorlók magasabb gyermekáldásaránya a költözés utáni megállapodottsággal, a stabilizálódó életkörülményekkel függ össze.

A kutatók a belső migrációban részt vevők iskolázottságára is fókuszáltak. A maximum általános iskolai bizonyítvány az alkalomszerűen itt-tartózkodók esetében jellegzetesség. Ők kétkezi munkásként a helyi és környékbeli gyárakban dolgoznak, s a problémák nagy részét többnyire nekik tulajdonítják a régi lakosok. Az adatok azonban csak e csoportra igazolják a migrációs sztereotípiát, az alacsonyabb végzettségi összetételt. A vezető értelmiségiek, nagy- és középvállalkozások viszonylatában a régebben Sopronba érkezettek szerepelnek a legmagasabb értékekkel. 


A belső migrációt tekintve a helyi születésű lakosok negatív előítéleteivel ellentétben az adatok arra utalnak, hogy nagyon sok szakképzett, családos ember telepedett le Sopronban. Nélkülük a helyi gazdaság és munkaerőpiac is bajban lenne, s az iskolák többsége sem működhetne teljes tanulólétszámmal. A beköltözők is véleményt formálhattak a soproniakról. A helyiekkel való kapcsolatát a többség rendezettnek nevezte, viszont az interjúkban a roma származásúak már beszámoltak a városban jelen lévő rasszizmusról. A legnagyobb egyetértés két állítás mentén mutatkozott: „a soproniak gazdagabbak", és hogy „a régi lakosok távolságtartók". 


A kutatás a soproni lakosságszám megbecslésére is vállalkozott. A 2011-es hivatalos népszámlálás 60.548-as népességszáma már régen nem tükrözi a valóságot, de a 100–120 ezres lélekszámot is városi legendának kell tekintenünk. A tanulmány szerint „a városban egyszerre éjszakázó" lakónépesség száma 80 ezerre becsülhető. Ugyanakkor az életvitelszerűen, megállapodottan a városban lakók száma 70–75 ezer főre tehető. 

Ausztriában már megjelent 

Egy, a témában született tanulmány az Osztrák Földrajzi Társaság folyóiratában már megjelent angol nyelven. Hazánkban az MTA „Tér és társadalom" című szakmai periodikájában kap majd publicitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!