Sopron és környéke

2018.04.03. 08:46

Bárkié lehet az Epicentrum

Hazánkban évente 100-120 kisebb, nem, vagy alig érezhető földrengést regisztrálnak.

Gosztonyi Miklós

Rombolással járó rengés csak 15–30 évenként, míg erős, nagy károkat előidéző földmozgás 40–50 évente keletkezik. Varga Tamás soproni informatikus most olyan mobilalkalmazást készített, amely által naprakész képet nyerhetünk a szeizmológiai eseményekről.


– Megismerhetjük hazánk és környékünk földrengéseit harminc napra visszamenőlegesen és interaktív módon magunk is hozzáadhatunk adatokat – mondta applikációjáról Varga Tamás. – A rendszerbe beépítettem egy kitölthető kérdőívet és egy értesítési funkciót is: a szeizmológiai hálózat azonnal tájékoztat az adott térségekben bekövetkezett földrengésről.

Varga Tamás az új applikációval. Fotó: Magasi


Varga Tamás a Soproni Egyetem jogelődjében tanult gazdasági informatikát, a Simonyi Károly-karon. Önálló kutatási témája volt a szeizmológiai adatsorok okos mobileszközökön való megjelenítése. – Az MTA földtudományi kutatóközpontja részéről is kaptam biztatást, hogy konzultálva az ottani munkatársakkal, továbbfejlesszem az applikációt – folytatta Varga Tamás. – Ma már a szeizmogramot, az erősségre utaló vonalak kilengéseit is képes láttatni androidos programom.


– Az Epicentrum nevű alkalmazás díjtalanul a Google Play áruházból napokon belül letölthető lesz – tette hozzá Wesztergom Viktor, az MTA Soproni Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézetének igazgatója. – Az alkalmazásban a kérdőívek feldolgozásával a szeizmológusok értékes adatokhoz jutnak. Ezek nélkülözhetetlenek a földrengés-veszélyeztetettség meghatározásában. A hazai szeizmikus eseményekről és a nagyobb távoli földrengésekről a Geodéziai és Geofizikai Intézet seismology.hu weboldalán és közösségi oldalain is informálódhatnak.

Milyen megyénk veszélyeztetettsége?


Győr-Moson-Sopron megye földrengés-veszélyeztetettsége mérsékeltnek mondható, ugyanakkor környékünkön voltak a legnagyobb ismert, történelmi földrengések. Alsó-Ausztriában Carnuntumban – Soprontól mintegy 65 kilométerre – Krisztus után a IV. században; Savariában (Szombathelyen) az V. században; Komáromban a XVIII. század közepén. A 2013-as badeni, 4,2-es erejű földrengés Sopronban is érezhető volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában