Sopron és környéke

2017.10.13. 09:00

Szigorításokat hozhat az ausztriai választás

Parlamenti választást tartanak vasárnap Ausztriában. A kampányban hangzottak el olyan ígéretek, amelyek ha megvalósulnak, nehezítenék a kint dolgozó magyarok dolgát.

Gosztonyi Miklós

Ha politikáról van szó, ugyanolyan a helyzet Ausztriában, mint hazánkban. A határ mentén megszólítottak közül nehezen találtunk olyat, aki a választási kilátásokról egyáltalán szólni kívánt. A Cinfalvára (Siegendorf) látogatott wulkapordányi (Wulkaprodersdorf) nyugdíjas, Hans Martinek ugyanakkor megosztotta velünk véleményét. „Feleségemmel részt veszünk a választáson, még ha nem is árulom el, kire szavazunk. Bár én a szociáldemokratákhoz húzok, egyelőre úgy tűnik, a Sebastian Kurz vezette néppárt nyerhet. Ennek talán az lehet az oka, hogy ügyesen kezeli a menekültkérdést, a bevándorláspolitikát, ami erősen foglalkoztatja a közvéleményt. S hogy milyen a választási kampány? A szokásos felhajtás, káosz, ami senkinek sem jó."


A wulkapordányi Hans Martinekhez hasonlóan a közvélemény-kutatások is az Osztrák Néppárt (ÖVP) első helyét jelzik előre, míg a második-harmadik pozícióért a szociáldemokraták (SPÖ) és a Szabadságpárt küzdenek (FPÖ). Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a Kisalföld kérdésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a normál menetrend szerint csak jövőre voksoltak volna az osztrákok, azonban a néppárt és a szociáldemokraták alkotta kormánykoalíció súlyos – a menekültkrízis nyomán kialakult – válsága miatt végül előrehozott választást írtak ki október 15-re.


„A néppárt vezetője és kancellárjelöltje, Sebastian Kurz több olyan kijelentést tett, amelyek – amennyiben megvalósítják azokat – hátrányosak lennének a kint dolgozó magyarok számára – hangsúlyozta a kutató. – A politikus kijelentette például, hogy az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szo- ciális támogatásokat a származási ország – azaz a magyarok esetében Magyarország – szintjéhez kellene igazítani. Kurz azt is kifejtette, hogy a szociális támogatások csak ötéves Ausztriában tartózkodás, munkavállalás után járnának, azokat a külföldieket pedig, akik elveszítették állásukat, haza kellene küldeni."


Molnár Tamás Levente úgy véli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv egy néppárti–szabadságpárti kormány- koalíció létrejötte, márpedig ebben az esetben a Szabadságpárt minden bizonnyal támogatná ezeket az elképzeléseket. „Kérdés azonban, hogy közülük miket lehetne ténylegesen bevezetni, hiszen Ausztria az EU tagállamaként bármit nem tehet meg, az uniós szerződéseket, szabályokat be kell tartania" – jegyezte meg.

A szakember hozzátette: a néppárt jelentősen csökkentené mindenekelőtt a vállalkozások és a munkavállalók adóterheit, alapvetően azzal a céllal, hogy minél több osztrák dolgozzon. Áttételesen egy ilyen intézkedésnek is lehet kedvezőtlen hatása a magyar dolgozókra, amennyiben csökkenne az álláslehetőségek száma.


Piszkos kampány


Egy botrány uralta az osztrák kampány utolsó heteit, elvonva a figyelmet más kérdésekről. Molnár Tamás Levente elmondta: az osztrák sajtó kiderítette, hogy a szociáldemokrata párt áll azon Facebook-oldalak mögött, amelyeken a legfőbb rivális Sebastian Kurzot és a néppártot akarták a legkülönbözőbb rágalmakkal lejáratni. A helyzet érdekes, mert utóbb arra utaló jelek is napvilágra kerültek, amelyek szerint az ügyben a néppárt bizonyos körei ugyancsak érintettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában