Sopron és környéke

2017.09.09. 09:00

Fennállásának 780. évfordulóját ünnepli a nagy múltú falu

Nemes múltja és biztató jövője van Nemeskérnek, ahol a jelent is ünneplik vasárnap. Az összetartó falu fennállásának 780. évfordulóját teszi emlékezetessé, többek között egy múltidéző képeskönyvvel.

Nagy Márta

Büszkék a múltjukra a nemeskériek, és teljes joggal azok. Ma már talán furcsának tűnik, hogy az alig kétszázhúsz lelkes település volt közel másfél évszázadon át Sopron vármegye székhelye, műemlékei, rendezett portái viszontma is „nemes" lakókra vallanak. 


Vasárnap nagy ünnep lesz, a falu első írásos említésének 780. évfordulóját teszik emlékezetessé azzal, hogy az evangélikus temetőben 14 órakor megáldják a Ziegler család emlékoszlopát. Ziegler Kristóf és Witthold Rozina Gárdonyi Géza nagyszülei voltak, akik itt éltek s haltak a faluban, s itt született az Egri csillagok írójának édesapja, Ziegler Mihály Sándor is... 


Az ünneplés a kultúrház nagytermében folytatódik majd, ahol bemutatjákNemeskér múltidéző képeskönyvét, Tompáné Simon Sarolta helytörténeti munkáját. Lesz mit fellapozni, bőven lesz miről beszélgetni!


– Több mint tíz éve gyűjtöm a dokumentumokat, fotókat szülőfalumról. Beszélgettem az idősekkel, lejegyeztem történeteiket. A Nemeskérért Alapítványnak és a támogatóknak köszönhetően pedig mindezt közkinccsé tehetem – fogalmaz Tompáné Simon Sarolta. Háromszáz oldalas kötetében aközség gazdag történelmét, s az itt élők sorsát is bemutatja. 


Az avar kori vaskohóktól a csizmadiák életén át a nemesi családokig számos érdekes története, no és fotója van. 

Egyik ilyen a nemeskéri Rómeó és Júlia esete: a fiatalokat tiltották egymástól a szülők, mert egyikük evangélikus, a másik katolikus volt. De a szerelem legyőzte az akadályokat – boldog házasság lett a történet vége a szülőkmegbékélésével...


– Összetartó falu a miénk, és a fiatalok is kiveszik a részüket a feladatokból – mondja a település polgármestere, Joóné Nagy Csilla. A civil csoportok aktívak, messze földön híresek például a nemeskéri polgárőr asszonyok. Az énekkar az ünnepeket teszi szebbé, a nyugdíjasklub, a Nemeskérért Alapítvány is a faluért és az itt élőkért dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!