Sopron és környéke

2016.11.02. 09:53

Pusztacsalád - Kistelepülés harcol a bevételért

<Perben áll a pusztacsaládi önkormányzat és a Soproni Vízmű Zrt. A vita tárgya a falu szélén álló hidroglóbuszra helyezett antennák bérleti díja.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Kit illet a bérleti díj, ha az önkormányzat tulajdonában lévő hidroglóbuszra helyezett antennákért fizetnek, de a víztornyokat 2000 óta bérli a vízmű? Ez annak a jogi eljárásnak a tárgya, ami miatt perben áll a pusztacsaládi önkormányzat és a Soproni Vízmű Zrt.

– Mi vagyunk a torony tulajdonosai, a mi értelmezésünkben a mobilszolgáltatók antennái nem részei a vízmű szolgáltatási feladatainak, vagyis az értük járó bérleti díj a falut illeti – fogalmaz C[namelink name="sapó Gábor"] polgármester.


 – Egy kistelepülés számára ezek az összegek rendkívül fontosak lennének és meggyőződésem, hogy így lenne igazságos is – teszi hozzá Csapó Gábor. A pert – ennyiből nyilván kiderült – a falu kezdeményezte. A dolog további pikantériája, hogy a vízműnek is tulajdonosa a pusztacsaládi önkormányzat, ahogy rajtuk kívül még harminckilenc település...


Az önkormányzatok a törzsvagyonukba tartozó víziközműrendszereket üzemeltetésbe adják a vízműnek, ami ezek használatáért díjat fizet. A víztornyokat 2004-től adja bérbe különböző mobilszolgáltatóknak a vízmű. A tulajdonos falvak emellett a településeken ingyen felszereltethetnek más berendezéseket is, például térfigyelő kamerákat. A víztornyok a vezetékekhez hasonlóan a víziközműrendszer részét képezik.


A szerződés kimondja, hogy kizárólagos jogot biztosít a bérlőnek, s a vízmű jogosult a víziközműrendszerekhez tartozó egyes vagyonelemek használatára, hasznainak szedésére is. Ez az a pont, amit megtámadott a pusztacsaládi önkormányzat és meg szeretne változtatni a szerződésben.


Csapó Gábor polgármester szerint a vízmű bár jogosult a hasznok szedésére, de harmadik félre

ez a jog nem ruházható át.


Csakhogy ha a pusztacsaládiak „elperlik" a bevételt, könnyen megeshet, hogy más települések is bevételi forrást remélnek amúgy is szűkös büdzséjükhöz a vízmű kárára. A Soproni Vízmű Zrt. mindenesetre ragaszkodik ahhoz, hogy minden tulajdonos önkormányzattal ugyanazt a megállapodást kösse meg. Harminckilenc tulajdonossal már aláírták a módosított bérleti-üzemeltetési szerződést, Pusztacsalád ezt nem tette meg.


Csapó Gábor indoka az, hogy a módosítás már harmadik fél bevonását is lehetővé tenné, ha ezt aláírná, a per tárgya is okafogyottá válna.


A bírósági tárgyalást legutóbb az eljáró bíró elnapolta, így döntés későbbre várható. Mivel folyamatban lévő peres ügyről van szó, a vízmű egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!