Sopron és környéke

2016.11.24. 11:48

Közgyűlés Sopronban - Rakovszky Zsuzsa a város idei díszpolgára

A novemberi közgyűlésen szavaztak a képviselők a város legrangosabb díjainak odaítéléséről.

kisalfold.hu

Titkos szavazáson a Kossuth-díjas soproni írót, Rakovszky Zsuzsát választotta meg a képviselő testület a város idei díszpolgárává.


A többi rangos elismerés odaítéléséről is határoztak.


A díjazottak:


Megosztott Pro Urbe díj: Bujdosó Alpár, Várnai László, dr. Gimesi Szabolcs (posztomusz), Katona Sándor (posztomusz). Civitas Fidelissima díj: Tóth Kálmán, Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület.  Dr. Király Jenő díj: Kocsis Erzsébet. Humanitás díj: Sipőcz Katalin. Sopron Kultúrájáért díj: Dr. Kovácsné Bircher Erzsébet. Sopron Kiváló Pedagógusa díj: Gondi Rita, Hubert Pál. Sopron Sportjáért díj: Sejber István. Sopron Ifjú Tehetsége díj: Fábián Márk. Ifj. Flandorffer Ignác díj: Horváth József. Wälder József díj: Fábiánkovits Ferenc.


Spronért Emlékérem: Forgácsné Egresits Éva, Horváth Nándor, Dr. Tóka József, Csonka és Fiai Kft., Dr. Szőnyi Edit, Borossay György, Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, Bognár István, Árendás György, Kovács Judit Margit, Dr. Brezvai Éva, Ringhofer Alida, Bolla Marianna, L. Kovásznai Viktória, Renner Kálmáné.


Fodor Tamás polgármester távollétében Simon István alpolgármester vezette a csütörtöki rendes és rendkívüli közgyűlést. A munka megkezdése előtt a képviselők szavaztak a város legrangosabb díjainak odaítéléséről. Sopron idei díszpolgára, a Kossuth-díjas író, Rakovszky Zsuzsa lett. 


Gőbl Gábor (Jobbik) megkérdezte, miért fejezi be működését a város által korábban megalapított Pátria közalapítvány. A szervezet egyébként pozitív célok megvalósítása érdekében jött létre.


A törvény értelmében, ha egy alapítvány három éven át nem működik, azt meg kell szüntetni – mondta Kovács Gábor aljegyző. A korábbi tevékenységüket más szervezetek vették át, például a városszépítő egyesület hasonló munkát lát el – fűzte hozzá Mágel Ágost (Fidesz).


Nagy Zsolt, a Sopron Holding vezérigazgatója Gőbl Gábor kérdésére válaszolva elmondta, ők is érzik az Ausztria közelsége miatt  jelentkező munkaerőhiányt. Így, amilyen feladatokat csak lehetséges, megpróbálnak gépekkel elvégeztetni.


Téma volt az általános iskolák, gimnáziumok állami tulajdonba adása is. Mint ismeretes, 2017. január elsejétől a közoktatási intézmények fenntartása a KLIK-hez kerül át. Az intézmények fenntartása azonban nem lehetséges emberi erő nélkül, így a Soproni Szociális Intézménytől ötvenegy alkalmazott a jövőben a KLIK-nél fog dolgozni.


A téma érezhetően lázba hozta a képviselőket. Csak úgy záporoztak a szavak a kora estében. A városvezetés oldalán állók – Mágel Ágost, Magas László, Csiszár Szabolcs, kiegészülve a jobbikos Gőbl Gáborral – amellett érvelt, hogy a központosítás hozza meg a javulást és igen is, helyes a kormányzat terve.


Ebben a ciklusban iskolát nem zártak be, ellentétben a szocialistákkal, akik háromszáz intézmény ajtajára tettek lakatot. Az ellenzék részéről Vörös Viktor és Biczi László úgy vélte, jobb az önkormányzatiság, s az is ha helyben döntenek.


Két eseti bizottságba is delegált a város részéről két, illetve három tagot a képviselő-testület. Az összesen kilencfős grémium véleményezi majd a Pro Kultúra Nonprofit Kft., illetve a központi gyerekkonyha vezetői posztjára érkezett pályázatokat. A végső döntést a közgyűlés hozza meg. Az ellenzékiek kifogásolták, tőlük miért nem jelöltek senkit, elvárható, hogy betekintést nyerhessenek az anyagokba.


Korábban:


Csütörtökön tartja novemberi ülését Sopron képviselő-testülete, amelyen az F. K. L. Sportszolgáltató Kft.-vel és a Raabersport Kft.-vel is meghosszabbítja folyószámla-szerződését és kezességvállalását a testület.


A közterületek tisztításáról és a közutak kezeléséről szóló közszolgáltatási szerződést a testület meghosszabbítja a Sopron Holding Zrt.-vel.


Eddig névtelen közterületeket is elneveznek a képviselők, valamint a fizetőparkoló-övezetből kikerül a Szent Mihály utca 2–10. szám közötti szakasza.


A rendes ülést rendkívüli közgyűlés követi.


A folytatásban téma lesz az általános iskolák, gimnáziumok állami tulajdonba adása. Mint ismeretes, 2017. január elsejétől a közoktatási intézmények fenntartása a KLIK-hez kerül át. A vagyonkezelési szerződésről szavaznia kell a testületnek.


Az intézmények fenntartása azonban nem működhet emberi erő nélkül. Így a Soproni Szociális Intézménytől ötvenegy alkalmazott a jövőben a KLIK-nél fog dolgozni.


Várhatóan elfogadják a "Sopron Megyei Jogú Város Integrált Területi Program 2014-2020" módosításáról szóló előterjesztést is.


Ezen a napon szavaznak a város legrangosabb díjainak odaítélésről. Eldől, hogy ki lesz Sopron idei díszpolgára, valamint azt is, ki kapja a Pro Urbe elismerést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!