Sopron és környéke

2016.10.11. 10:29

Tragédia Fertőendréden - Meghalt a kislány, előzetesben az anya - fotók

Előzetes letartóztatásban van a 28 éves anya, aki a gyanú szerint halálosan megsebesítette nyolc hónapos kislányát Fertőendréden.

Laczó Balázs

A fejét ütötték a babának


Szinte vérfagyasztóan hat a 28 éves anya közönye három nappal azután, hogy babája meghalt. Egyértelműen idegenkezűségről árulkodnak a kislány fején talált szörnyű erőbehatások, a Fertőendréden élő anya már előzetesben van. Azt mondja: nem emlékszik semmire.


Rendőr hozta tegnap vezetőszáron a 28 éves N. M.-et, akinek alig több mint 7 hónapos kislányát holtan találták a hétvégén Fertőendréden. A nyomozási bíró vezette kihallgatás nem tartott sokáig, a gyanúsított és a védője sem fellebbezett az ellen, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék a nőt.


A Kisalföld információi szerint az anya azt állítja: semmire nem emlékszik a történtekből. Hogy ez így van-e, vagy sem, egyszer talán kiderül. Mindenesetre amikor párja hazajött: ő csak ült az ágyon, meredt maga elé, s kisbabája holtan feküdt előtte.


A boncolás jegyzőkönyve még nem készült el, de már az elején kiderült: esésnek, puffanásnak aligha lehetnének olyan nyomai, mint amiket ezen a csöpp testen találtak. Mindkét halántékán és a tarkóján zúzódások, bevérzések árulkodnak a szörnyen brutális bántalmazásról, amivel anyját alaposan gyanúsítják. Főként azért őt, mert senki más nem volt akkor rajtuk kívül a lakásban.


A Kisalföld látott már nem egy anyát, aki gyermekét megölte vagy halálosan megsebezte. De még a büntetőjogászok sem igen találkoztak olyan közönnyel, mint ami N. M. tekintetében ült három nappal a kislány halála után. Még ha igaz is, hogy nem tud elszámolni a történtekkel, viselkedése akkor is meghökkentené a kívülállót.


A bíróság azért döntött az előzetes letartóztatás mellett, mert a nővel szemben már folyik egy büntetőeljárás csoportos garázdaság miatt, s korábban vagyon elleni bűncselekményekért börtönben ült. Ráadásul sem állandó lakhelye, sem bejelentett tartózkodási helye nincs, de még hivatalos jövedelme sem – mondta el dr. Máté Kinga bírósági szóvivő. Párjának fertőendrédi otthonában – pontosan idézzük a gyanúsítás anyagát – „szívességi felhasználóként" lakott, tehát megint csak ott a veszély, hogy nem legálisan szerzett pénzből tartaná fenn magát.

A férfi egyébként nem a kisbaba apja. Az apáról egyelőre nem sokat tud a hatóság, elképzelhető, hogy Svájcban él, hiszen az anya egy ideig ott lakott, s kint született meg február 26-án a tragikus sorsú kislány is, akivel a Kelet-Magyarországról származó nő májusban jött haza, azaz Fertőendrédre. A csecsemőt ő nevelte, de az elhunyt kisbabának van egy bátyja is, aki közeli hozzátartozó felügyelete alatt áll Borsod-Abaúj-Zemplénben.


A rendőrség halált okozó testi sértéssel gyanúsítja a nőt – egyelőre. Hogy ezt mennyire választja el jelen esetben éles határ a minősített – és életfogytiglannal is fenyegetett – emberöléstől, azt hamarosan eldöntik a szakemberek. A testi sértés ugyanis azt jelenti, hogy míg a bántalmazás szándékos, addig a támadónak esze ágában sincs életet kioltani. Készüljön el legalább a boncjegyzőkönyv, mielőtt bárki is túl gyorsan következtet.


Korábban - Előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság a 28 éves anyát, aki a gyanú szerint halálosan megsebesítette nyolc hónapos kislányát Fertőendréden. A határozat ellen senki sem fellebbezett, így az ítélet jogerős.


Dr. Máté Kinga a bíróság szóvivője elmondta: azért döntött így a bíróság, mert attól tart: N. M. újabb bűncselekményt követne el. A nőnek ugyanis se állandó lakhelye, se bejelentett tartózkodási helye nincs, hivatalosan pedig még jövedelme sem. A pontos megfogalmazás szerint "szívességi lakáshasználóként" lakott egy férfinél, itt történt a tragikus eset is, ami miatt - egyelőre - halált okozó testi sértéssel gyanúsítják.

 

A bíróság indokai közé tartozott az is, hogy a hölggyel szemben eljárás folyik csoportos garázdaság miatt, s korábban vagyon elleni cselekmények miatt börtönben is volt.


A kislány egyébként Svájcban született, magyar állampolgárságú anyja májusban Magyarországra költözött a három hónapos babával.

 

Kedden előzetes letartóztatásba helyezték az anyát.

Előzmények:

Meghalt egy nyolc hónapos kislány a hétvégén Fertőendréden. A rendőrség az anyát vette őrizetbe. A döbbenet érzékelhető a településen; bár kevesen ismerték az albérletben élő családot, a tragédia mindenkit lesújtott.


Lehajtott fejjel válaszolnak – már ha válaszolnak – a kérdezősködésre Fertőendréden a hétfői csöpögő esőben - írta kedden a Kisalföld.


Amikor a cím után érdeklődünk, a helyiek már tudják, ezúttal a szombat éjjel történt tragédia hozta ide a Kisalföld munkatársát. Az ajtók nehezen nyílnak, ahogy a hivatalos csatornák is behúzták a féket. Nyolc hónapos csecsemő halt meg nem természetes halállal – óvatosan kell hát fogalmazni.


Ami biztos, hogy szombaton éjjel járt a mentő és a rendőrség a háznál, amiben az Alföldről ideköltözött, Ausztriában dolgozó fiatalok laknak albérletben. Itt élt az a pár is, akik a nyolc hónapos kislányt nevelték.


A csecsemő halála miatt indult nyomozás során információink szerint a gyermek édesanyját vették őrizetbe. A faluban is így tudják, de az ügyben illetékes Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre csak egy szűkszavú közleményt adott ki.


A Kisalföld munkatársa a helyszínen is járt, beszámolóját a keddi Kisalföld napilapban olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!