Sopron és környéke

2015.10.09. 21:28

Felfutóban a babakötvény: Sopron egyszeri 40 000 forintos támogatást nyújt

Újabban szinte minden második újszülöttnek nyitnak Kincstári Start-értékpapírszámlát, vásárolnak babakötvényt.

Kasztner Tímea


Nagyobb hozammal kecsegtetnek

Az idei évben már meghaladta a 10% -ot a lakossági állampapírok részaránya, mivel az elmúlt időszakban megnövekedett a lakosság körében az állam által forgalmazott állampapírok iránti bizalom. A Kincstári Start-értékpapírszámlák népszerűségének növekedésében fontos szerepet játszik az is, hogy a Babakötvények a kereskedelmi bankok által jelenleg kínált kamatokhoz képest, nagyobb hozammal kecsegtetnek.

Az állami támogatáson túl egyes önkormányzatok egyszeri önkormányzati támogatás formájában, a Kincstári Start-értékpapírszámlára történő átutalással járulnak hozzá a fiatalok életkezdéséhez. Például Sopron Város Polgármesteri Hivatala egyszeri 40 000 Ft-os támogatást nyújt azoknak a 2005.12.31. után született soproni szülők soproni gyermekeinek, akik a gyermek születését követő 12 hónapon belül igényelik a támogatást.

Bővítették a számlanyitást kezdeményezhetők körét

Míg 2011-ben országosan 41 ezer Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak a szülők, addig 2015-ben - augusztus végéig - már több mint 19 ezret, amin közel 17 milliárd forint névértékű Babakötvény állomány volt. Győr-Moson-Sopron megyében a 4.190 db Kincstári Start-értékpapírszámlán mintegy 781 millió forint értékű Babakötvény volt augusztus végéig. 2012 óta kizárólag a Kincstárban nyitható ún. Kincstári Start-értékpapírszámla, míg korábban bankok, pénzintézeteknél is volt erre lehetőség. Az is változás, hogy eltörölték az éves befizetések felső korlátját, illetve bővítették a számlanyitást kezdeményezhetők körét.

"Gyűjtögetek, de inkább más módon"

– A babakötvény alapötlete tetszik, mi szerint gondoljunk a gyermekünk jövőjére és rakjunk félre számára, ezzel támogatva a későbbieket. Nem szimpatikus viszont, hogy nagyon sokat kell befizetni ahhoz, hogy a végén egy valóban komoly összeg gyűljön össze. Nem bízom az ilyesmikben. Gyűjtögetek, de inkább más módon – mondta el a Kisalföldnek Vas Mónika. A megkérdezett anyukák keveset tudtak a Babakötvény nyújtotta lehetőségekről, ha van is Kincstári Start-értékpapírszámlájuk, nem gyarapítják rendszeresen az állam által adott kezdő támogatást. Abban viszont egyetértettek, hogy az általános banki feltételek változása, a banki kamatok csökkenése ráirányíthatja a figyelmet a babakötvényre. A Kincstári Start-értékpapírszámlára vásárolható Babakötvény kamata ugyanis infláció feletti három százalék, a számlavezetés és a kifizetés díjmentes, a hozam pedig adómentes.

42.500 forintos életkezdési támogatás

A magyar állam minden, 2005. december 31-e után született gyermek részére automatikusan egyszeri, 42.500 forintos életkezdési támogatást biztosít a gyermek nevére megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlára. A későbbiekben ezt az összeget a szülők, hozzátartozók tetszőleges forint befizetésekkel gyarapíthatják, ami mellé az állam évente a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi hatezer forint kamattámogatást ad. A befizetés gyakorisága, és mértéke szabadon választható. A megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek veheti fel és azt többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra fordíthatja. Kincstári Start-értékpapírszámlát a gyermek szülője, hozzátartozója, valamint törvényes képviselője nyithat.

Értékesítési pontok országszerte 

A Magyar Államkincstártól megtudtuk, országosan harmincnégy helyszínen nyitottak értékesítési pontot annak érdekében, hogy az ügyfelek részére több helyen váljon elérhetővé az állampapír befektetés, illetve a Kincstári Start-értékpapírszámla nyitás lehetősége. Elektronikus úton a TeleKincstár, WebKincstár, illetve a MobilKincstáron keresztül érhető el a kincstári állampapír-forgalmazás. Az értékesítési pontok elérhetőségéről, illetve az állampapír-forgalmazás részleteiről a www.allamkincstar.gov.hu ad részletes tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!