Sopron és környéke

2015.09.04. 16:16

Sopronkövesdi tűz - Otthon nélkül maradt anya és lánya

Porrá égett a tető, lakhatatlan a ház, az önkormányzat gyorssegélyt utalt.

Bódvai Ildikó

Teljes terjedelmében égett egy családi ház tetőszerkezete Sopronkövesden múlt csütörtök éjjel. Anya és lánya hajlék nélkül maradtak. A polgármester összefogást indított, hogy segíthessenek.

– Szerencsére még ébren voltam, néztem a tévét, amikor arra lettem figyelmes, hogy lángol a bejárati ajtó. Rögtön szóltam anyunak, hogy ébredjen, mert baj van – kezd a borzalom felelevenítésébe Szigeti Mónika, miközben édesanyjával az üszkös romok közül próbálják menteni a menthetőt. – Még szerencse, hogy nem aludtunk mind a ketten, mert különben itt égünk a házban – veszi át a szót az édesanya, Sárközi Magdolna. – Először próbáltam vízzel oltani, de láttam, hogy reménytelen a helyzet. Kiszaladtam az utcára, át a szomszédokhoz, hogy hívják a tűzoltókat, kérjenek segítséget. Mire visszaértem, már a tető is lángolt. A tűzoltók mellett jöttek a mentők, a rendőrség, a gáz- és az áramszolgáltató is.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, a tűzhöz a soproni és a kapuvári hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult, valamint a nagycenki, a nagylózsi és a fertőrákosi önkéntes egységeket is riasztották. A tűzoltók két gázpalackot is kihoztak az épületből.

Sárközi Magdolna és Szigeti Mónika, anya és lánya. Otthonuk a lángok martalékává vált.

Sárközi Magdolna és Szigeti Mónika, anya és lánya. Otthonuk a lángok martalékává vált.
– Borzasztó volt látni, ahogy megsemmisül a házunk. Csak álltunk kint az utcán tehetetlenül – folytatja Magdolna. – A szomszédoktól kaptam cipőt, meg ruhát, mert csak úgy szaladtam ki mezítláb, hálóingben, ahogy kiugrottam az ágyból. A polgármester és a jegyző segített, hogy éjszakára valami fedél legyen a fejünk felett.

– A ház lakhatatlanná vált, a tetőszerkezete teljesen megsemmisült és a födém is meggyengült. Az általános iskolában biztosítottunk számukra szállást – mondja Fülöp Zoltán polgármester, majd hozzáteszi, reggel ötvenezer forint gyorssegélyt is kiutaltak a szerencsétlenül járt családnak. – Megnézzük még a lehetőségeinket, gyűjtést szervezünk a számukra, mert segítségre szorulnak és felvettem a kapcsolatot az egyházközség keretében működő Karitász-szervezettel is. Valószínűleg a vasárnapi szentmisén ők is kihirdetik a gyűjtést.

Magdolna szemében könnyek gyűlnek, amikor a jövőről kérdezem. Azt mondja, a ruháikat végül is össze tudták szedni a házból. Fedél kellene, legyen az bármilyen kicsi, akár komfort nélküli ház is, ahol élhetnének. Most a kisebbik lányához költöznek Sopronba, de ők is hatan élnek egy kis lakásban. A végtelenségig nem maradhatnak ott, a kövesdi ház pedig menthetetlen, biztosítás nem volt. – Nem tudom, hogyan lesz. Nyáron még csak megoldjuk, mert tudok dolgozni a gyümölcsösben. De mi lesz aztán? A 40 ezer forintos rokkantnyugdíjból, amit a lányom kap, nem tudunk albérletet, rezsit, fűtést fizetni – tárja szét a karját, miközben a hangja ismét elcsuklik. Ráadásul a lelke is háborog, arról beszél, szerintük nem véletlen baleset volt, gyújtogatás történt.

A Soproni Rendőrkapitányságon ezzel kapcsolatban egyelőre annyit tudtunk meg, hogy büntetőeljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában