Sopron és környéke

2015.09.09. 12:57

Olvasónk őszinte vallomása - Vérplazmát sem adhat, aki meleg

Gyöngyösi József bevallotta az orvosi vizsgálaton, hogy volt homoszexuális kapcsolata, emiatt nem adhatott vérplazmát. Bírósághoz fordul.

P. Horváth László

Olvasónk esete nyomán megírtuk: a nemi identitása miatt megtagadták tőle az önzetlen segítségnyújtás lehetőségét. Mivel meleg, nem engedtek vért adni.

Akkor a kisalfold.hu megkereste az Országos Vérellátó Szolgálatot, ahol azt a választ kaptuk, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel jártak el, amikor a véradásra való jelentkezéskor két fő szempont teljesülését vizsgálják.

Azaz csak olyan véradótól származzon a vér: akinek ez az egészségi állapotát nem veszélyezteti, valamint akinek életvitele, szokásai semmilyen kockázatot nem jelenthet a vérkészítményt kapó betegek számára.

Gyöngyösi József, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult

Gyöngyösi József, a történtek miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult


A szerkesztőségünkhöz forduló olvasónk története itt véget ért, kénytelen-kelletlen belenyugodott a helyzetébe. Gyöngyösi József azonban kitartóbb, ő hajlandó a végsőkig elmenni.

 De mi is történt vele? Elmondjuk.

- A közelmúltban jelentkeztem, hogy adok vérplazmát. A segítségnyújtáson túl, az jó anyagi lehetőségnek is tűnt, hiszen egy-egy alkalommal három, négyezer forintot is adnak - fog bele. - Már túl voltam az adtok rögzítésén, amikor az orvos megkérdezte: volt-e homoszexuális kapcsolatom? Őszinte voltam, és bevallottam, hogy igen, két évvel ezelőtt volt. Azonnal kizártak, és megtiltották, hogy plazmát adhassak. Azt mondták, a rizikócsoportba tartozom.

Így folytatta: nem érettem a történteket, hiszen nem voltam nem fertőző beteg, és egészségesnek tartottam magam.

- Az eset miatt beadványt tettem Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, az ügyemet befogadták, de a vizsgálatuk még nem zárult le - tudjuk meg. - Előzetesen annyit közöltek, hogy várhatóan nem lesz elmarasztalás, mert úgy tűnik, a fővárosi vérplazma levevők a törvényeknek megfelelően jártak el.

Amint megkapom a hivatalos jelentést, a bírósághoz fordulok. Úgy vélem, rossz a törvényi szabályozás, amely több kérdést is felvet. Mint például azt, hogy mi van akkor, ha nem vallom be, hogy meleg vagyok, s úgy adok vérplazmát? Bízom az igazságszolgáltatásban.

- Az is fontos szempont, hogy őszinteségem, a nemi identitásom miatt anyagi hátrányba kerültem - említi Gyöngyösi József. - Hosszú távon több tízezer, százezer forint bevételtől esetem el így. Azt is szeretném elérni, hogy a bíróság döntsön a kártérítésről. S ezzel nem csupán magamon, hanem a saját sorstársaimnak is szeretnék segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!