Sopron és környéke

2015.07.30. 08:46

UND - Ilyenek vagyunk: Eltáncoljuk, eldoboljuk horvátságunkat

Az undi vásárokra anno még Boszniából is hajtottak fel állatokat az egykori mezővárosba, ezt ma már nehéz elképzelni a megye délnyugati sarkában.

Nagy Márta

– A legjobban az tetszik a Kisalföld kampányában, hogy mivel az emberek egyre kevesebb időt szánnak a tájékozódásra, az olvasásra, az így megszülető táblák gyors, alapos, ráadásul vidám információkhoz juttatják az érdeklődőket – fogalmaz Pintér Tamás, Und polgármestere.

Farkas Ferenc helytörténeti kutatásait felhasználva ő állította össze a falujára jellemző mondatokat, amikből első látásra is nyilvánvaló: Und ma is büszke a múltjára, de már a jövőre koncentrál.

– A könyvtár régi köteteit adományként kaptuk, s féltve őrizzük ma is. Valaha mezőváros volt Und, vásárainkra messze földről érkeztek. Többségében horvátok lakják a települést, a hagyományokat ma is tartjuk, táncosaink és tamburazenekarunk minden ünnepünkön fellép és messze földön is híresek.

Kattintásra nagyobb lesz!

Kattintásra nagyobb lesz!

De nem élünk a múltban, még ha büszkék is vagyunk rá – fogalmaz a polgármester. Érdekességként említi, hogy a minden évben megrendezett gyereknap és a Mikulás-délután is többgenerációs náluk, szülők, nagyszülők és gyerekeik közös ünnepe.

Und sajátos helyzetben van, ez a térképre nézve lesz nyilvánvaló. A megye délnyugati sarkából, ha Sopronba szeretnének utazni, Ausztria felé közelítenek. Ma már szerencsére ez sem gond. S nemcsak az osztrák úthálózat van közel a faluhoz, hanem a Szent Márton-út is, így egyre több zarándok keresi fel a községet és templomát.

A horvát népszokások egészen különlegesek. Ma is élő szokás – a többi között az egyik legvidámabb – az esküvő előtti dobolás. Régen csak a legények és a leányok mentek a házasulandókhoz a dobbal, ma már az egész falu. A dobolásért kalinkóval – ez egy nagy, kerek kelt tésztájú kalács – vagy süteménnyel és borral kínálják meg a dobolókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!