Sopron és környéke

2015.04.30. 10:53

Csecsemőnek is kell személyi igazolvány

Csecsemőkorban is kell a gyermekeknek személyigazolvánnyal rendelkezniük.

Kasztner Tímea

   
Egy 2009-es törvénymódosítás értelmében már a csecsemőknek is szükségük lehet személyigazolványra. Korábban az okmányt csak abban az évben adták ki, amikor a gyermek betöltötte a 14. életévét. Most azonban az anyakönyvi kivonat elvileg már az iskolai beiratkozásoknál sem elegendő. Ennek ellenére máig sokan meglepődnek azon, miért kell például a féléves gyereknek fényképes személyi.

„A kisfiam születése előtt rengeteg volt a tennivaló, a születéskor pedig nem a papírok intézésén volt a hangsúly. Tudtam, hogy a kicsiknek is kell személyigazolvány, de úgy gondoltam, csak az utazáshoz, más esetben ilyen pici babának elegendő az anyakönyvi kivonat. Zsombornak még nincs, de mindenképpen készültünk arra, hogy csináltatunk. A kérdés csak az, mikor, hol és mennyiért, hiszen sehol sem hívták fel erre a figyelmet. Pedig mi módosítottuk már a lakcímét is az okmányirodában" – mondta el a Kisalföldnek Sándor-Baldauf Barbara.

Zsombornak még nincs személyigazolványa, de a család tervezi, hogy elkészítteti a pici okmányát.
Zsombornak még nincs személyigazolványa, de a család tervezi, hogy elkészítteti a pici okmányát.


– A jelenleg hatályos jogszabály szerint az okmány igénylésére a gyermek magyarországi anyakönyvezését követően már van lehetőség. A kérelmet a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél, közvetlenül a járási okmányirodában vagy a kormányablaknál lehet beadni megfelelő minőségű igazolványképpel. Az okmány a kiadás napjától számított 3 évig érvényes és 14 éves korig illetékmentes – tudtuk meg dr. Tölli Katalintól, a Soproni Járási Hivatal vezetőjétől.

Kíváncsiak voltunk arra is, amennyiben a tizennégy éves kor alatti gyermek nem rendelkezik személyigazolvánnyal, számíthat-e a szülő szabálysértési eljárásra. A hivatalvezetőtől megtudtuk, az okmányiroda nem alkalmaz szankciót, ha az igénylés nem történik meg, de külföldre utazáshoz mindenképpen szükséges útlevél vagy személyazonosító igazolvány. Az iskolai beíratás előtt viszont célszerű megkérni a két okmány valamelyikét, hogy egy osztálykirándulás vagy más program alkalmával ne legyen ebből probléma. 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!