Sopron és környéke

2015.03.31. 13:37

Sopron jótevőjére emlékeznek

Verőcei gróf Pejacsevich Károly végrendeletében ezer forintot hagyott a soproni szegényházra, ami hatalmas összegnek számított.

kisalfold.hu


Pejacsevich Károly halálának 200. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendez kedden 16 órakor a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat több más civil szervezettel együttműködve a Pejacsevich közben, a család egykori palotáján elhelyezett emléktáblánál.

– Verőcei gróf Pejacsevich Károlyt (1745–1815) a mai napig Sopron és környéke történetének legnagyobb horvát származású alakjaként tartjuk számon – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Payrits Ferenc, a horvát önkormányzat elnöke.

– A Pejacsevichek magyar bárói rangot 1741-ben, magyar grófi rangot pedig 1772-ben kaptak. Károly volt az, aki 1788-ban átvette az 1769-ben felépített soproni teátrum – az ország első kőszínháza – bérleti jogát. Hamar felvirágoztatta a színházat, ahol opera-előadásokat is tartottak.

Ő hozta létre az első magyarországi kaszinót, ami az akkori társasági élet központi helyszíne volt, de a szegények megsegítését is kötelességének tartotta.

A nagylelkű mecénás végrendeletében ezer forintot hagyott a soproni szegényházra, ez hatalmas összegnek számított. Károly gróf családjával a mai Petőfi tér és a Pejacsevich köz sarkán álló palotában élt. A kis utcácskát 1869-ben nevezték el a neves személyiségről, amit 1947-ben Iskola közre változtattak, de ma már ismét a gróf emlékét őrzi az elnevezés.

A koszorúzást követően 17 órakor a horvát önkormányzat székházában, a Rejpál-házban tudományos emlékülést rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!