Az áldozatok emlékére

2021.12.10. 19:00

Mosonmagyaróváron nyílt tárlat a magyar Gulag áldozatairól

A Nemzeti Emlékezet Bizottság kültéri tárlata nyílt meg Mosonmagyaróváron, a Flesch-központ előtt. A Magyar gulag című utazó kiállítás a kommunista diktatúra áldozatainak állít emléket, a valamikori munka- és integrálótáborok világát eleveníti meg, nem utolsósorban a mai fiatalok számára, hogy ők is tájékozódjanak az ’50-es évek kegyetlen világáról.

– Három történelmi időszakot szeretnék kiemelni – kezdte beszédét Pausits István önkormányzati képviselő, majd miután kitért a magyar népet érintő nagyobb sorscsapásokra, mint a tatárjárás, vagy a török hódoltság, a huszadik század tragikus eseményeivel és azon belül is a kiállítás tárgyával folytatta. 
 

– 1945-ben további egymillió ember veszett oda, köztük 500 ezer zsidó honfitársunk. Nem szereztük vissza a függetlenségünket, a szovjet zóna részei lettünk és megkezdődött a szovjetizáció. Ennek nyomán százezrek kerültek ki a munkatáborokba, az úgynevezett Gulagokba. A szovjet sémák átvétele azt is jelentette, hogy Magyarország területén is hoztak létre munka-, integráló- és zárt táborokat. Kistarcsa, Recsk, Hortobágy, ez a kiállítás az ott szenvedetteknek és leszármazottaiknak kíván emléket állítani – mondta a képviselő. 
 

– Mindenekelőtt fiataloknak készült a kiállítás, de mindenki másnak is, akit érdekel ez a korszak, a történelemkönyvekben máig nincsen akkora súllyal benne a magyar Gulag világa, mint kellene. Ezek a büntetések sok ezer magyar családot érintettek. Az elhurcolások Budapestről, a nagyvárosokból és a határ menti településekről ugyanúgy megtörténtek. A terror pedig nem ért véget az ’50-es években, hiszen a magyar társadalom egészen 1990-ig nem engedte, hogy az akkori tettek kiderüljenek – hangsúlyozta dr. Bank Barbara, a kiállítás kurátora, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!