Rábaköz PRINT

2018.10.16. 09:00

Dobra verték a gondozatlan külföldi portát Dénesfán

A dénesfai önkormányzat végrehajtást kért egy olyan ingatlanra, melynek tulajdonosa nem ismert és melyre több százezer forintnyi jelzálogot jegyeztetett be korábban. A licit már megkezdődött az interneten. Takács Lajos polgármester szerint nincs más megoldás.

Cs. Kovács Attila

Dobra vertek egy osztrák, de elérhetetlen tulajdonosú családi házat Dénesfán. A polgármester szerint nincs más megoldás erre a sok települést sújtó problémára. Az évek alatt felgyűlt adóterheket és bírságokat az önkormányzat ráterhelte az ingatlanra és kérte a végrehajtást. „Hárommillió forintért kiáltották ki az épületet. Azonnal költözhető állapotban van, remélem, fiatal, gyerekes család veszi meg" – mondta Takács Lajos.


Dénesfa is folytatja a küzdelmét az elhagyott, gondozatlan telkek, balesetveszélyessé vált épületek, illetve – ha fellelhetők – tulajdonosaik ellen. Eddig kevés sikert könyvelhettek el. Takács Lajos polgármester azonban úgy véli, megtalálták az egyetlen hivatalos és megnyugtató utat.


– A gond ismert és elsősorban a külföldi tulajdonba került ingatlanokat érinti. Az örökösöket nem érdekli egy magyarországi családi ház sorsa. Így járt az a ház is, amit árverésre jelöltek ki a napokban. Még csak át sem íratták a tulajdonos halála után – tájékoztatott a helyzetről a polgármester. Dénesfán van kommunális adó, amit az osztrákok nem fizettek. Ugyanígy a különböző bírságokkal is adósak maradtak. A tartozás egyre gyűlt, mára elérte a több százezer forintot.

 

Takács Lajos  szerint az egyetlen megoldás, ha az elhagyott, gazdátlan ingatlanokat elárvereztetik.

Takács Lajos szerint az egyetlen megoldás, ha az elhagyott, gazdátlan ingatlanokat elárvereztetik.


– Nem az a legbosszantóbb, hogy nem jutottunk a pénzünkhöz. Ezenkívül a ház udvara elhanyagolt, felveri a gaz, az épület állásában tönkremegy. A szomszédok joggal panaszkodnak és az utcaképnek sem tesz jót ez az állapot. Ezt a házat a gazdája felújította, központi fűtést szereltetett, fürdőszobát alakított ki. Aki megveszi, jól jár vele. Betartottuk a hivatalos utat, a szükséges eljárásokat megindítottuk. Így jutottunk el az árverésig. Annak örülnénk, ha gondos gazdája lenne a birtoknak, aki megfizeti az adót és rendben tartja környezetét. Az lenne persze a legjobb, ha újabb gyerekes család költözne a faluba – fogalmazott Takács Lajos. Kérdésünkre hozzátette: Dénesfán két-három üres, gondozatlan telekkel kapcsolatban indíthatnak hasonló ügymenetet.


Dr. Gál László, Dénesfa jegyzője elmondta: a közigazgatási bírságot és az adóhátralékot terhelték rá az ingatlanra. Jelzálogjogot jegyeztettek be a nyilvántartásba, majd a végrehajtási jogot. „A végrehajtó ma már elektronikusan írja ki az árverést a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara által működtetett oldalon. Az érdeklődők november végéig tehetik meg ajánlataikat a kijelölt honlapon" – közölte dr. Gál László. 

Ha az árverés sikeres, a vételárból rendezik az adósságot. Ha a tulajdonos nem jelentkezik vagy nem található, a fennmaradó összeg letétbe kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!