Rábaköz PRINT

2018.08.14. 09:00

Ministránstalálkozó vitte Rómába Bálintot

Karnyújtásnyira volt Ferenc pápától a római ministránstalálkozón Kocsis Bálint. A csornai gimnazista sosem felejti el a pillanatot. A római kirándulás a hitében is megerősítette a győri bencés diákot.

Cs. Kovács Attila

Életre szóló élményt szerzett a csornai Kocsis Bálint, amikor a közelmúltban találkozhatott Ferenc pápával. A győri bencés gimnázium diákja a Nemzetközi Ministránstalálkozó résztvevőjeként járt Rómában. A fiatalember életében nagy szerepe van a hitnek, fontos értéknek tartja a nemzetet és a családot. Bálint már év eleje óta készült a római utazásra, amikor a Jézus Szíve-templom plébánosa, Varga Balázs atya jelezte a lehetőséget. 


– Csornáról egyedül voltam, de a megyei településekről szép számmal jöttek ministránsok. Tizenkilenc ország képviseltette magát egyébként a világtalálkozón, a magyar küldöttség volt a harmadik legnépesebb, mi ezerhétszázan voltunk. A világ minden részéről hatvanezer fiatal gyűlt össze – beszélt élményeiről Kocsis Bálint. 


A résztvevők a Rómában töltött napok alatt megnézték az olasz főváros nevezetességeit, például a Trevi kutat, a Pantheont, a Piazza Navonát. Jártak Róma négy nagy bazilikájában, a Colosseumban, látták a Forum Romanumot. Magyar misét hallgattak meg a Szent Ignác-templomban, melyet Ternyák Csaba egri érsek celebrált és amelyen közreműködött többek között Német László nagybecskereki megyés püspök is, a Nemzetközi Ministránsszövetség elnöke.

 



A legnagyobb élménye a csornai ministránsnak azonban az volt, amikor a Szent Péter téren gyűltek össze a fiatalok mind a hatvanezren. Ott került nagyon közel Ferenc pápához is. – A pápamobillal vitték körbe a téren a szentatyát. Olyan szerencsésen tudtunk elhelyezkedni, hogy alig egy méterre ment el mellettünk. Életem egyik legnagyobb élményét élhettem át, ami nagyon sokat jelent és soha nem fogom elfelejteni. Tudom, hogy ez mindenkinek nem adatik meg, ezért innen is köszönöm azoknak, akik hozzásegítettek. Szüleimnek elsősorban és persze Balázs atyának. Az a pár nap, amit Rómában töltöttem, meg- erősített. Olyan emberekkel találkozhattam, akik Istent keresik és komolyan gondolják, hogy szolgálni akarnak neki – fogalmazta meg gondolatait Kocsis Bálint. 


– A találkozó mottója az volt, hogy Keresd a békét és járj a nyomában! Szerintem ez nem véletlen választás, manapság ugyanis a békének igencsak nagy jelentősége van. Bálint a csornai II. Rákóczi katolikus iskola diákja volt. A bencéseknél a tizenegyedik osztályt kezdi meg szeptemberben. Céltudatos fiatalember és hittel, vallással kapcsolatos gondolatai megszívlelendőek és példaszerűek korosztálya számára. – Szüleimtől mindig is azt láttam, hogy gyakoroljuk vallásunkat és megéljük hitünket. Ez nagyon fontos az én életemben is és sokat jelent. Úgy látom, mostanában sokan vesztik el hitüket, aminek persze több oka is lehet.


Pedig a kapaszkodóra szükségünk van, hiszen vannak olyan helyzetek mindenki életében, amikor Isten segítségére számíthat csak. Vele pedig az imáink által tudunk beszélgetni. Azzal a gondolattal is egyetértek, hogy hitünket ne tartsuk meg magunknak. Inkább adjuk át minél több embernek, olyanoknak, akiknek szükségük van a megerősítésre. Ezáltal építjük Isten országát. Hitünkkel a kereszténység olyan fontos értékeit vigyázhatjuk, mint a nemzet és a család – fogalmazta meg érzéseit Kocsis Bálint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!