Rábaköz PRINT

2018.08.23. 08:32

Hamarosan kezd a napelemgyár Csornán

Jövő év elején kezdődhet a termelés a csornai napelemgyárban, ígéri a beruházó cég a Kisalföldnek küldött közleményében. A teljes gyártósor egy közeli raktárban van, aminek az átszállítása folyamatos.

Cs. Kovács Attila

Az Ecosolifer-csoport sikeresen lezárta azokat az átstrukturálási folyamatokat, melyek eredményeként a fotovoltaikus napelemcella-gyártást a csornai gyárában hamarosan megkezdi"

– fogalmaz az Ecosolifer kft. közleménye. – A svájci Meyer Burger AG által már korábban leszállított és átmenetileg egy közeli raktárban tárolt teljes gyártósor helyszínre szállítása folyamatban van, melyet követően a berendezések helyszíni telepítése megtörténik. A vállalat a beüzemelést 2018 negyedik negyedévében, a gyártás felfuttatását pedig 2019 első-második negyedévében tervezi."

Sokáig volt csend a napelemgyár épülete körül. Az Ecosolifer kft. szerint év végéig üzembe helyezik a gyártósorokat.

A társaság kitér rá: az üzemben előállított termékek világpiaci összehasonlításban is a legmagasabb minőségi és tartóssági követelményeknek felelnek meg. A napelemcellák felhasználásával olyan napelemek készíthetők, melyek a hátoldalra eső reflektív fényeket is hasznosítják, ezzel biztosítva a napelempiacon elérhető legmagasabb hatékonyságot. A cég közel száz új dolgozót vesz fel a következő hat hónapban – ígérik.

A gyártott heteroátmenetes, kétoldalas napelemcellák előoldali átlagos hatásfoka a kezdeti 23,5 százalék értékről a közeljövőben 25,5 százalékra emelkedik, köszönhetően többek között az Európai Unió által alapított Horizont 2020 kutatási és fejlesztési program – melynek az Ecosolifer is résztvevője – DISC projektje eredményeinek. Továbbá a gyártási költségek csökkentése mellett a fenntarthatóság is előnyösen változik a hatékonyság, a megbízhatóság és a tartósság növelésével"

– fejti ki a közlemény.


Hozzáteszik: a gyártástechnológia jellemzője, hogy a ritkafémek, mint az ezüst és az indium felhasználása csökken, mely egyben kedvező hatású a környezetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!