Rábaköz PRINT

2017.04.29. 09:00

Pécsen mentették meg a kapuvári ikerlányok életét

Iker kislányok érkeztek egy hete a kapuvári Nagy családba. Szüleik végigizgulták az elmúlt heteket, hiszen a terhesség során az amúgy igen ritka ikertranszfúziós szindróma fenyegette a magzatok életét.

Cs. Kovács Attila


Nehéz hónapokon van túl a kapuvári Nagy család. Most már boldogok és megnyugodtak, mert az édesanya, Nagy-Borsos Zsuzsanna a múlt héten szülte meg két kislányát. Ám az idáig vezető út tele volt rettegéssel és aggódással. Fellépett ugyanis az egypetéjű ikreket veszélyeztető ikertranszfúzió. A szülők hálásan emlegetik orvosaik nevét, köztük a pécsi dr. Molnár Gáborét.

 A Nagy család legkisebb tagjai: Alina és Ninetta.

A megpróbáltatásokról az édesanya számolt be a Kisalföldnek.


– Amikor a vizsgálatok után megtudtuk, hogy ikreink lesznek, meglepődtünk. Örültünk minden rossz gondolat nélkül a meglepetésnek. Aztán a húszhetes vizsgálaton kiderült, hogy fennáll az ikertranszfúziós szindróma. Orvosunk közölte, hogy a helyzet komoly, de kétségbeesni nem kell. Baj van ugyan, de folyamatos ultrahangvizsgálatokkal nyomon követik és ha kell, közbelépnek. Január tizenhetedikén, az újabb ultrahangon aztán valóság lett, ami a legrosszabb álmainkban járt csak a fejünkben. Az egyik babánál a magzatvíz a kritikus szint alá ment, a másiknál ugyanakkor megemelkedett. Azonnal műtétre volt szükség.


Nagyéknak annyi idejük volt, hogy a szükséges dolgokért hazamenjenek. Este már Pécsen voltak, az országban ugyanis csak ott tudják elvégezni a beavatkozást. Másnap meg is történt a méhen belüli, lézeres műtét.


– A műtét előtt Molnár doktor úr mindent elmondott, mindenre felkészített. Azt sem titkolta el, hogy mind a babákra, mind rám veszélyes ez a beavatkozás. De enélkül a kicsik túlélési esélye minimális. Szerencsére minden jól alakult, elértük a harmincötödik hetet, amikor megszülhettem a piciket.


Zsuzsanna két egészséges kislánynak, Alinának és Ninettának adott életet. Az egész család nagyon várta őket, különösen bátyjuk, a két és fél éves Belián készült a kistesók érkezésére.

 Belián, a lányok bátyja izgatottan várta, hogy az ikrek otthon legyenek. A kisfiú nagyon vigyáz húgaira.

 Belián, a lányok bátyja izgatottan várta, hogy az ikrek otthon legyenek. A kisfiú nagyon vigyáz húgaira.

– Megnyugodtunk és már csak boldogság van a szívünkben. De nem felejtjük el persze mindazt, amin keresztülmentünk. Az izgalmakat, az aggódást. Hogy ultrahangtól ultrahangig éltük az életünket és tudtuk, a jó eredmény nem jelenti azt, hogy egy óra múlva is minden rendben lesz. És nem felejtjük el, hogyan számoltuk a napokat és a megkönnyebbülést sem, amikor eljött a harmincötödik hét, a szülés ideje. Szerencsére fizikailag jól bírtam a megpróbáltatásokat, de lelkileg nagyon megviseltek bennünket az elmúlt hetek. A férjemmel egymást segítettük és itt volt természetesen a kisfiunk. Miatta sem hagyhattuk el magunkat. Nagyon hálás vagyok orvosaimnak, Győrben Fekete és Horváth doktor uraknak, illetve Pécsen dr. Molnár Gábornak.


Nagy-Borsos Zsuzsanna elmondta még: ha a kislányok nagyok lesznek, egyszer majd elmesélik nekik, min mentek keresztül édesanyjukkal.

 

Az egyik baba vért ad


Az iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS) olyan placenta-rendellenesség, amikor a két magzat keringése a közös méhlepényen keresztül érösszeköttetések útján kapcsolatban áll egymással. Normális esetben a két baba keringése nincs összeköttetésben. Az ikerpár egyik tagja (donor) folyamatosan vért ad az érösszeköttetéseken keresztül a másiknak (recipiens). Azért veszélyes ez mindkét magzatra, mert a donor növekedése lelassul, vérszegény lesz, csökken a magzatvizének a mennyisége és lelassul a fejlődése, míg a recipiens magzatnál szívproblémák léphetnek fel, folyadéktúltengése, túl sűrű lesz a vére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!