Rábaköz PRINT

2017.02.01. 08:00

Fejpénz jár a kutyáját eldobó gazdáért

Egy fiatal szuka kutya szerinte lelketlen gazdáját nyomozza Bingelli Éva. Tízezer forintot ajánlott fel annak, aki megmondja, ki tette ki autójából Maglóca határában az ebet.

Cs. Kovács Attila

Sorsára hagyott kutyának keres jó gazdát Bingelli Éva. A Barbacson élő önkéntes állatvédő tízezer forintot pedig annak ajánlott fel, aki az eb eredeti gazdáját megnevezi. Az asszony azt szeretné, ha elnyerné méltó büntetését az, aki képes volt a fiatal szukát sorsára hagyni Maglóca és Bősárkány között. Bingelli Éva egyébként az elmúlt hónapokban több mint tíz kutyát gyűjtött be a falu határában.


 

Játék közben.

Játék közben.



Példás büntetés


– Egy nagyon kedves, de félős, fiatal kutyáról van szó, amely napok óta várakozott Maglóca és Bősárkány között – ismertette az előzményeket. – Látszott rajta, hogy vár valakit, aki korábban ott hagyta. Azaz kitette a kocsiból. Minden lassító autóhoz ugyanis nyüszítve futott oda, de miután látta az idegeneket, elmenekült. Nekünk sikerült hazavinnünk, csipet persze nem találtunk benne. Így nem tudjuk, ki volt a lelketlen gazda, aki a mínuszokban képes volt ezt megtenni.

 

Bingelli Éva az elmúlt hónapokban tizenöt sorsára hagyott kutyát fogadott be. A képen látható jószágot is a határban találta.

Bingelli Éva az elmúlt hónapokban tizenöt sorsára hagyott kutyát fogadott be. A képen látható jószágot is a határban találta.



Bingelli Éva biztos benne, hogy kidobták a kutyát. Ezért is ajánlotta fel a tízezer forintot, mert úgy véli, gátat kell szabni a jelenségnek. – 2016 utolsó hónapjaiban csak a maglócai úton tizenöt kutyust szedtünk össze. Ez így nem mehet tovább, az elkövetőknek példás büntetés jár. Én ezért küzdök – jegyezte meg. Érdeklődésünkre hozzátette: leginkább fiatal kutyákat hagynak sorsukra tulajdonosaik, gyakran a kötelező oltás előtti hetekben. Ezekben csip rendszerint nincs.


 

Ennek a fiatal kutyának a régi és az új gazdáját is keresik az állatvédők.

Ennek a fiatal kutyának a régi és az új gazdáját is keresik az állatvédők.

 

Szökés után


Bingelli Éváék – ő a Menedék Állatvédő Alapítvány önkéntese – védenceiket ideiglenes gazdáknál, segítőknél helyezik el, aztán igyekeznek végleges helyet találni számukra. Az eredeti gazda ugyanis nagyon ritkán kerül elő. Aki úgy gondolja, örökbe fogad egy kutyát, annak ki kell várni az ilyenkor szokásos, általában kéthetes időszakot és viheti a választott négylábút. Annak viszont, aki a sajátját ismeri fel és szeretné visszakapni, igazolnia kell a "jogát" a kutyához. Oltási bizonyítvánnyal, fényképpel.


– Előfordulhat, hogy egy-egy kutyus elszökik. A gazdit ilyenkor figyelmeztetjük, hogy legyen gondosabb. Szerencsére egyre többen veszik fel velünk a kapcsolatot, jelzik, ha kóbor kutyát látnak. Olyan segítő azonban, aki aktívan kiveszi a részét a mentésből, csak kevés – fogalmazott Bingelli Éva.

A fiatal kutyákat keresik


Bingelli Éva elmondta: elsősorban a fiatal kutyákért jelentkeznek új gazdák. Idehaza egy idősebb ebnek szinte lehetetlen új gazdit találni. Számukra egy osztrák hölgy keres általában új helyet. "Ausztriában teljesen másként állnak az emberek az elhagyott állatokhoz és az állatmentéshez" – mondta a barbacsi önkéntes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!