Rábaköz PRINT

2016.02.19. 18:21

Hungarikummá akarnak válni

Címkék#Hövej

A Höveji Csipke Egyesület célja, hogy megyerikumból hungarikummá emelje a höveji csipkét. Falujuk védjegyének népszerűsítése érdekében varrótanfolyamokat szerveznek.

Kustor Réka

 

Korábban a Rábaköz minden falujának megvolt a maga sajátos népi mestersége. Az az egyedi kézművestudás, melyet a közösség egy-egy tagja szinte művészi szintre is emelt. Ilyen volt Kónyban a szalmafonás vagy Bősárkányban a gyékényszatyor. Ezek mára eltűnőben vannak, és csak az idősek emlékezete teszi időnként élővé a hagyományt.


 Nem úgy Hövejen, ahol Kovácsné Pócza Ágnes népi iparművész, a Höveji Csipke Egyesület elnöke és e közösség tagjai fáradhatatlanul törekednek e nemes hagyomány fenntartására. „A csipkekészítést édesanyámtól tanultam. A lányom barátkozik a gondolattal, még nem varrja, de e munka szeretetét sikerült neki is átadnom" – kezdte Kovácsné Pócza Ágnes.

 Kovácsné Pócza Ágnes és társai közkincsként bánnak a höveji csipkével.

Kovácsné Pócza Ágnes és társai közkincsként bánnak a höveji csipkével.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, népszerűsítésére, megőrzésére kiírt pályázatán a Höveji Csipke Egyesület közel hárommilliós támogatást nyert el. „E pályázat azt célozza meg, hogy továbbadjuk a tudást. Meghirdettük a tanfolyamot, ahol az elméleti és gyakorlati foglalkozások során a csipkekészítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Devecseri Zoltánné alelnökként áldozatos munkával helyben fogja össze az egyesületet. Jelenleg két népi iparművész tagunk, Farkas Katalin és Véghné Lőrincz Ágnes vezetésével kéthetente tartunk foglalkozást. Taglétszámunk jelenleg közel 50" – tudatta az elnök. Mint elmondta, három éve egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy a 150 éves múlttal büszkélkedő höveji csipke kerüljön be a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba. Azaz hivatalosan az első „megyerikummá" választották. Ám nem akarnak itt megállni. Végső céljuk, hogy egy szinttel feljebb lépjenek: „A hungarikummá válás a legnagyobb vágyunk, a höveji csipke most a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.


Védjegyoltalom alatt áll, ezzel garantálva az eredeti minőséget. A hungarikummá váláshoz még ismertebbé kell válnia" – mondta bizakodva Kovácsné Pócza Ágnes. Jelenleg a többlépcsős folyamat utolsó előtti fokán állnak a hövejiek. A Hungarikum Bizottság jóváhagyását követően teljesülhet álmuk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!