Rábaköz PRINT

2016.02.10. 17:52

Felfedezetlen tanúk az Árpád-korból

A Rábaközben két Árpád-kori templom is található. Az árpási és a rábaszentmiklósi, különleges látnivalót kínáló műemlékeket méltatlanul kevesen ismerik, évente alig pár száz látogató keresi fel a román stílusú épületeket.

Gülch Csaba


Az oklevelek tanúsága szerint 1251-ben épült az árpási Szent Jakab-templom. A Rába jobb partján, a Dombiföldnek nevezett településrészen látható műemlék – a szakirodalom szerint – a román stílusból a gótikába hajló téglaépítészet egyik ritka magyarországi példája. A ’90-es években elvégzett helyreállítás óta eredeti szépségében tekinthetik meg a látogatók az Árpád-kori épületet, a helybeliek bánatára azonban évente csak alig pár százan keresik fel a különleges látnivalót.


– Tavaly háromszáznyolcvan vendégünk volt, előtte négyszáz, de korábban hétszázan-ezren is voltak már kíváncsiak templomunkra – említette érdeklődésünkre Feller Sándor, aki mindig örömmel kalauzolja az érkezőket. – Sajnos, az épület valami miatt kimaradt a Szent Jakab-útvonalból, pedig biztos, hogy szívesen betértek volna hozzánk a zarándokok. Így elsősorban egyéni érdeklődők érkeznek, előfordult, hogy még Amerikából is. Olykor iskolai és nyugdíjascsoportok, de többször fordultak meg nálunk plébániai közösségek is, például Budapestről. Amit tudok, én elmondok a templom történetéről, illetve a közel ezeréves településünk gazdag múltjáról, így üres kézzel nem kell hazatérnie annak, aki megtisztel bennünket.

A Rábaköz két Árpád-kori műemlékkel is büszkélkedhet, de mind az árpási, mind pedig a rábaszentmiklósi templomot méltatlanul kevesen ismerik. FotóK: Kisalföld-archívum

A Rábaköz két Árpád-kori műemlékkel is büszkélkedhet, de mind az árpási, mind pedig a rábaszentmiklósi templomot méltatlanul kevesen ismerik. FotóK: Kisalföld-archívum

Igazi „gyöngyszem" a másik Árpád-kori műemlék, a rábaszentmiklósi körkápolna, amelyet hajdan Szent Miklós tiszteletére szenteltek fel. A XI. századi épület kör alaprajzú belsejét három patkó alakú karéj egészíti ki, ettől lett formája négylevelű lóheréhez hasonlatos. Alakja miatt a boltozat alatt világos nappal is sejtelmes félhomály fogadja a látogatót. Korábban négy patkó alakú karéja volt, de a XVIII. század második felében, hogy a falu ne szégyenkezzen a környékbeli községek előtt, ahol mindenütt tornya volt a templomnak, az első karéjt lebontották és helyére tornyot és karzati feljárót építettek.


– Nagyon büszkék vagyunk a templomunkra, igazi ékszer, csodálatos épület. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy szinte alig ismerik, még a megyében is kevesen. Sokkal több figyelmet érdemelne – hangsúlyozta Németh Szabolcs polgármester. – Az eddigi maximum látogatói létszám évi kétszáz körül volt. Nagyon ritkán téved hozzánk valaki, pedig nem bánnák meg. Tudomásunk szerint a SacraVelo elnevezésű kerékpáros-zarándokútvonal egyik állomása leszünk. Ez reményt ad arra, hogy templomunkat a jövőben egyre többen megismerik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!