Rábaköz PRINT

2016.02.04. 11:55

Együttműködés: közös cégben Kapuvár, Csorna, Tét

Három város, Csorna, Kapuvár és Tét alapít gazdasági társaságot. A Rábaköz-Sokoróalja Fejlesztési Nonprofit Kft. feladata elsősorban az uniós pályázatok menedzselése lesz.

Cs. Kovács Attila

Közös céget hoz létre a kapuvári, a csornai és a téti önkormányzat Rábaköz–Sokoróalja Fejlesztési Nonprofit Kft. néven. A társaság feladata az lesz, hogy a területfejlesztési elképzelések megvalósításában segítse a tulajdonos városokat, illetve a térséget. Az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos teendőket is a kft.-re bízzák az önkormányzatok.


A céget [namelink name="Hámori György"] kapuvári polgármester mutatta be a Kisalföldnek.


 

Hámori György polgármester szerint a három, céget alapító város közös fejlesztésekben is gondolkodhat.

Hámori György polgármester szerint a három, céget alapító város közös fejlesztésekben is gondolkodhat.


– Sorra jelennek meg a 2014–2020-as ciklus különböző, európai uniós támogatást nyújtó pályázatai. Köztük számos olyan  van, melyek az önkormányzatoknak adnak lehetőséget fejlesztési céljaik megvalósításához. A mostani előírások úgy rendelkeznek, hogy a projektmenedzseri feladatokra csak akkor számolhat el költséget, illetve kaphat támogatást az önkormányzat, ha állami  vagy önkormányzati tulajdonú társaság végzi el. Ezért gondoltuk úgy a csornai és a téti önkormányzattal közösen, hogy létrehozzuk a fejlesztési kft.-t. Tulajdonképpen a Rábaközben érintett három járási székhely fogott össze. Az a célunk, hogy a térségben induló pályázati projektek, beruházások menedzselését így oldjuk meg. Ezzel a lépéssel jelentős költségcsökkentést érünk el, hiszen ezeket a feladatokat eddig külső szolgáltató cégek végezték. A cég természetesen a Rábaköz valamennyi önkormányzatának rendelkezésére áll, amennyiben erre igény lesz. Azt persze még nem tudjuk, mennyi lesz a feladat, mennyire lesz leterhelve a társaság. Egyelőre tehát az önkormányzati pályázatokkal kívánunk foglalkozni. Később, ha lehetőség lesz rá, akár a civil vagy a gazdasági szférát is kiszolgáljuk.


Tulajdonképpen a Rábaközben érintett három járási székhely fogott össze.


Hámori György hozzátette: a három város abban állapodott meg, hogy a cégnek önfenntartónak kell lennie. Azaz  a tervek szerint a pályázati forrásokból gazdálkodja majd ki a működési költségeit. Eleinte egy alkalmazottja lesz a kft.-nek, az ügyvezető. Az arra alkalmas személyt pályázaton választják ki.


– Először nyilván a céget kell felépíteni – tette hozzá a kapuvári polgármester. – Utána aztán a feladatok ismeretében meglátjuk, szükség lesz-e további munkatársakra. Azt hiszem, a tulajdonos városok polgármesteri hivatalai vannak annyira felkészültek, hogy a háttérmunkát biztosítani tudják. A kft. bejegyzési eljárását megindítottuk.


A Rábaköz–Sokoróalja Fejlesztési Nonprofit Kft. alapításkori törzstőkéje ötmillió forint, melyből két-két milliót a kapuvári és a csornai, egyet a téti önkormányzat biztosít. Hámori Györgynek felvetettük: a három város korábban nem nagyon működött együtt, nem voltak közös ügyeik. „Lát-e esélyt arra, hogy most akár közös fejlesztéseik is legyenek?" – kérdeztük a kapuvári polgármestert.


– Valóban, az elmúlt időszakban tulajdonképpen nem voltak közös dolgaink. A kft. az első lépcsője lehet a városok együttműködésének. Akár olyan pályázatok is lehetnek majd, melyek az egész térséget érintik, nem csak egy-egy települést. Erre egyébként a LEADER- és a vidékfejlesztési pályázatokban is látok esélyt. A LEADER-program előkészítése folyamatban van, várhatóan júniusig alakulnak ki a stratégiai tervek és ősszel jelennek meg a kiírások. Korábban is volt már példa térségeken, járásokon átnyúló projektekre – jelentette ki Hámori György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!