Rábaköz PRINT

2015.09.09. 09:01

Már a miénk az M85-ös Csorna és Kóny között! - fotók

Az átadón Áder János megköszönte a csornaiak hosszú éveken át tartó türelmét, s hangsúlyozta: a munkát folytatni kell, hogy mielőbb elkészüljön a gyorsforgalmi Csorna és Sopron.

Cs. Kovács Attila


19.23. - Kiürült Csorna belvárosa szerda estére, a település fellélegzett

Átadták az elkerülő út észak-déli szakaszát, megszabadítva ezzel napi 25 ezer jármű kétharmadától Csornát. Szabad lett az út Győrig az M85-ös autóúton is, mivel megnyitották a még hiányzó Csorna-Kóny szakaszt.

Az útátadás alkalmából rendezett ünnepségen Áder János köztársasági elnök is beszédet mondott. Hangsúlyozta: mindenkinek köszönet jár, aki a munkában részt vett, de az első köszönő szó a csornaiakat illeti.
– Köszönet a türelemért, hogy kivárták ezt a napot.

Szerdán még csak kétharmad részben lélegezhet fel Csorna. Ennek ellenére felhőtlenül örülünk, de a munkát folytatni kell és meg kell építeni a hiányzó szakaszt. A Győr és Sopron között ugyanis még mindig a városon keresztül vezet az út-fogalmazott a köztársasági elnök.


Már a miénk az M85-ös Csorna és Kóny között! - fotók: H. Baranyai Edina


Gyopáros Alpár, a körzet országgyűlési képviselője azt mondta, a Rábaköz elmúlt huszonöt évének legjelentősebb beruházása a szerdai útátadó. A politikus többek között a magyar és az európai unió adófizetőinek is megköszönte a fejlesztést. Kiemelte: az adóforintok jó helyre kerültek.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere köszöntőjében úgy vélte, a csornai elkerülő és a gyorsforgalmi összeköttetés Győrrel kitörési lehetőség a város számára.

"A rábaközi fiatalok elvándorlása megállhat, hiszen gyorsan eljutnak győri munkahelyükre. Reményeink szerint az épülő csornai munkahely teremtő beruházást mások is követik, kihasználva az infrastruktúrát"-jegyezte meg a polgármester.

Nagy Róbert, a beruházást koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója kijelentette: társaságuk történetének egyik legnagyobb közúti fejlesztése a Győr és Szombathely közti M85-ös és M86-os autóutak építése.

– Jövő héten nyitjuk meg az M86-os újabb szakaszát Szeleste és Hegyfalu között. Remélem, hogy jövő ősszel a Hegyfalu és Csorna közti harminchárom kilométeres szakaszt is határidőre átadhatjuk. Azzal befejeződik az M85 és M86 építése és közel negyven perccel rövidebb menetidővel érhetünk el az M1-es autópályától Szombathelyig-tette hozzá.

Az ünnepség után először a csornai elkerülőt nyitották meg. Az első autó hat órakor hajtott fel rá. A rábatamási származású, Győrben élő Bognár Zoltán lett a város jövője szempontjából  történelmi pillanat részese.

"Gyakran járok erre és nagyon vártam már, hogy átadják. Végre kikerülhetjük a várost, nem kell a dugókban várakozni. Ha valahova, akkor ide nagyon kellett az elkerülő" - mondta a Kisalföldnek. Az elkerülő 12,5 kilométeres, tizenhét hidat emeltek, 2,8 millió köbméternyi töltést, 56400 köbméternyi betonburkolatot építettek be. Az aszfaltburkolat 66200 köbméternyit tesz ki. A szakaszon 8800 fát, 220000 cserjét ültettek el. A kivitelezés 811 napot vett igénybe. A beruházás 30 milliárd forintba került.

Szerda kora este az M85-ös még hiányzó, Csorna-Kóny szakaszát birtokba vették a járművek. Az új autóúton negyed órával előbb lehet a megyeszékhelyre érni. Azaz a Csorna-Győr távolságot körülbelül 25 perc alatt lehet ezután megtenni.

18.12

Az M85-M86-os kétszer két sávos gyorsforgalmi út elkészült újabb szakaszának a térségre gyakorolt előnyös környezeti hatásait méltatta a köztársasági elnök szerdán Csornán, a gyorsforgalmi út újabb szakaszainak átadó ünnepségén. Áder János rámutatott: a Kónytól Csornáig tartó, illetve a Csornát elkerülő szakasz megépítésével és átadásával fellégezhet a város. Emlékeztetett: a tízezres kisvároson naponta mintegy 16 ezer autó halad át, amelynek negyede teherautó.

A város lakói szenvedtek a zajtól, ezért a köztársasági elnök elsősorban nekik fejezte ki köszönetét türelmükért. Megjegyezte: a munkát azonban folytatni kell, meg kell építeni a hiányzó szakaszt Sopronig. Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője az út építését az elmúlt 25 év legnagyobb beruházásaként emlegette, egyben megköszönte Áder Jánosnak, hogy 1998 és 2002 között kormánypárti országgyűlési képviselőként is támogatta és szorgalmazta az elkerülő megépítését. Bónáné Németh Katalin (Fidesz-KDNP) Csorna polgármestere úgy vélekedett, a város lakói számára ez az út az egyetlen kitörési lehetőség.

Azt várják, hatása lesz arra, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, és a fiatalok ne vándoroljanak el, az M1-es autópályáról ugyanis már 15 perccel gyorsabban közelíthető meg a település. Szeretnék elérni, hogy Csorna "újra méltóképpen tekinthesse magát a Rábaköz szívének" - fogalmazott. Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) vezérigazgatója közölte: a Győrtől Csornáig tartó, valamint a csornai elkerülő út első ütemével már 33,3 kilométer hosszan lehet közlekedni óránként 110 kilométeres sebességgel.


Fotók: H. Baranyai Edina


A kétszer kétsávos út összesen 63,3 milliárd forintból épült meg, 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai fejlesztési forrásból. Jelezte: a jövő héten nyitják meg a forgalom előtt az M86-os újabb 7,5 kilométeres szakaszát Szeleste és Hegyfalu között. 2016 őszén pedig a Hegyfalu és Csorna közötti szakasz átadásával teljesen elkészül az M85-M86-os gyorsforgalmi út az M1-es autópálya és Szombathely között.

A 90 kilométer hosszú úton negyven perccel lesz rövidebb a menetidő. Emlékeztetett arra is, hogy az M85-ös út építése több ütemben valósult meg: 2011 év végére készült el a 7 kilométer hosszú enesei elkerülő, és az idén június 16-án nyitották meg a forgalom előtt a Győrtől Kónyig tartó szakaszt.

A vezérigazgató hozzátette: a NIF Zrt. a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban 340 kilométer gyorsforgalmi utat, 1100 kilométer közutat és 540 kilométer vasúti pályát épített vagy újított fel, például Miskolcon, Kecskeméten, Pécsett és Seregélyesen.

Előzetes - Csornai elkerülő - Szerda este hattól szabad az út, fellélegzik a város 

Szerdán  adják át a forgalomnak a Csornát elkerülő út első szakaszát. A belvároson áthaladó járművek kétharmadát viszi el az M85-ös ezen része. A csornaiak este hét óra körül már érezhetik a változást. Addigra ugyanis az elkerülőt várhatóan mindkét irányból használhatják a járművek. Ekkor adják át a forgalomnak az M85-ös út Csorna–Kóny szakaszát is.

Először az M86-os szilsárkányi csomópontjától indítják meg a forgalmat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Marczin Bence a Kisalföld érdeklődésére közölte: az útátadó ünnepség délután öt órakor kezdődik az M85-ös autóút jobb pályáján. Amint az ünnepség résztvevői a rendezvény végén elhagyják az autóutat, a közlekedők rendőri felvezetéssel megkezdhetik az autóút új szakaszának használatát.


A csornai elkerülőnek (és különösen a vasúti felüljárónak) köszönhetően Szombathelyről Budapestre akár 10-20 perccel rövidebb lesz az utazási idő, és a Sopronból Budapestre tartók is nyernek néhány percet. A menetidő csökkenés mellett az útiköltség csökkentésre is van lehetőség az autó szabad helyeinek meghirdetésével a www.oszkar.com telekocsi rendszerben. Ebben az esetben az útiköltség megoszlik az együtt utazók között, így az üzemanyagköltség és az autópályadíj akár 75%-a is megtakarítható egy-egy út során. Aki a telekocsizás mellett dönt, az a környezetet is óvja, hiszen kevesebb autó lesz az utakon, így csökken a CO2 kibocsátásból származó környezetterhelés.

Először az M86-os szilsárkányi csomópontjától indítják meg a forgalmat a Csornát elkerülő szakaszon és az M85-ös autóút felé. Erre hat óra körül lehet számítani. Az ellenkező irány forgalmának megindítása csak az ünnepség kellékeinek, például a színpad eltávolítása után lehetséges. Ez este nyolc órakor várható. A Kisalföld információi szerint az eseményen jelen lesz Áder János köztársasági elnök is, aki korábban a város országgyűlési képviselője volt.

A helyi önkormányzat nagyszabású rendezvénnyel készül szeptember 12-én, szombaton "Fellélegzik a város" mottóval. A 85-ös és 86-os főutak közös szakaszát zárják le ezen a napon a két körforgalom között.

"Mintegy két hónappal ezelőtt kezdődött el a szervezés, mostanra minden engedélyt sikerült beszerezni, a szükséges szerződéseket megkötöttük és a műsor is véglegessé vált. Az ingyenes programokkal minden korosztályt igyekszünk megszólítani" – tájékoztatott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester.

Demjén Ferenc is koncertezik

Szombaton délután két órától hatig a Városi Művelődési Központ melletti téren gyerekprogramok lesznek. A Soproni úti nagyszínpadon délután két órától könnyűzenei koncertek sora szórakoztatja a közönséget. A fellépők között találjuk Karsai Klára és Elek Zsolt operetténekeseket, a Jolly Joker együttest, a csornai Romungro Gipsy Band és a Frank Cafka zenekart. Az est szuperprodukciói az ugyancsak ingyenes Kowalsky meg a Vega-, illetve az azt követő Demjén Ferenc-koncertek lesznek.

Felmérések szerint  naponta 25 ezer  jármű érintette Csornát egy átlagos hétköznapon. A forgalom kétharmada eltűnhet a belvárosból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!