Rábaköz PRINT

2015.07.10. 18:51

Letarolta a vihar a mihályi Árpád utcát

A szerda délutáni vihar szinte letarolta a mihályi Árpád utcát. Az út menti fák egy része az úttesten, a házak cserepei a szomszédban várják sorsukat.

Turbók Attila


Az utcán, a házakban, az ingatlanok udvarán serénykedő mihályiak fogadják a szerdai vihar nyomán a község Árpád utcájába érkezőt. A helybéliek lelkivilágát leginkább a lapunkban elhangzott mondat jelzi: „a biztosító szakembereit várjuk, mint a messiást".

Az utat szegélyező fasort igencsak megritkította az alig félórás szélvihar, mely tetőket bontott, a vele érkező tetemes mennyiségű eső pedig nem egy házban okozott kisebb-nagyobb károkat. Az udvarokon szerszámok is elmozdultak, egy füstölőt például a szomszéd kertből szedtek össze, egy betonkeverőt méterekkel dobott odébb a vihar.

Horváth Csaba és Menyhárt László: A romeltakarítási munkák a jövő hétig kitartanak.

Horváth Csaba és Menyhárt László: A romeltakarítási munkák a jövő hétig kitartanak.
– Csütörtök reggel óta megállás nélkül dolgozunk az Árpád utcában és látván a károkat, vélhetően a jövő hétig kitart az eltakarítás – mondta lapunknak Horváth Csaba, a helyi önkormányzat munkatársa. Hozzátette: a vihar idején a közelben volt, csak annyit látott, a fák jobbra-balra dőlnek.

– Előző lakhelyemen, Sopronban egy földrengést éltem át, most új „hazámban", Mihályiban az évtized viharát – mesélte szerdai élményeit a hetvenöt éves Gulyás Béla. Az Árpád utcai lakos csak annyit tudott mondani, örvényszerű eső esett, mely átláthatatlan volt.

– Egy nagy reccsenéssel kezdődött az egész, majd jött a szélvihar és az esőfüggöny – tette hozzá. Házáról több cserepet levert a vihar, a kert fáiban is tetemes a kár.

„Kegyetlennek" nevezte a szerdai vihart a 81 éves Molnár Istvánné, aki hozzátette, legutóbb a ’80-as évekbeli jégverést tudná ehhez hasonlítani. A Kisalföldnek elmondta, a mellette lévő ház füstölőjét az ő kertjében találták meg tegnap reggel.

Sipos Tünde: A vihar egész fákat tört ketté a kertekben.

Sipos Tünde: A vihar egész fákat tört ketté a kertekben.
– Szerda délután aztán csak azt gondoltam, hogy bizony itt a világvége – mondta az idős néni. Sipos Tünde és férje azonban ennél rosszabbul járt.
– A vihar által levert, több mint száz cserepet még szerdán, a zuhogó eső ellenére azonnal visszaraktuk, a beázásokat így sem tudtuk sajnos elkerülni – mondta a fiatalasszony. Délután négy órától este kilencig a tetőn voltak, tegnap reggeltől a kertjüket próbálják rendbe tenni. – A manapság sűrűn használt betonkeverőt több méterrel dobta odébb a vihar, mely közvetlenül az utca fölött keringett – mondta a feleség. Hozzátette, a háziállatok szállásának tetejét két házzal odébb találták meg.

Az Árpád utca megszólaltatott lakói egyöntetűen állítják, hasonlóban nem nagyon volt még részük. A dolog érdekessége, hogy az utca távolabbi környezetében nem utalt semmi a szerdai viharra. Csitei Gábor polgármester lapunknak megjegyezte, a katasztrófavédelem szakemberei példás gyorsasággal siettek szerdán a helyszínre.

– A további tennivalókat már az önkormányzat munkatársai végzik, az utca kitakarítása után egy darut fogadunk, hogy az érintett fasort megnyugtatóan rendbe tegyük – jelentette ki a polgármester. Erre szükség is van, mert a vezetékeket szaggató vihar által letört ágak egy része még a járdák fölött csüng.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!