Támogatott tartalom

2024.04.20. 07:57

Folyamatosan vizsgálják a város levegőjét

Folytatódik a zöld program Győrben: cél egy modern és fenntartható város megteremtése

Szerdán munkába állt a mérőautó, amely először a Szent István utat monitorozza.

Szerda délután megkezdte a győri belváros levegőjének a mérését az önkormányzat tulajdonában lévő mérőautó. A legmodernebb berendezésekkel felszerelt eszköz a közelmúltban fejezte be a győrszentiváni városrészben a munkáját, ezentúl pedig Győr többi kerületében végez majd méréseket. 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester többször kijelentette, hogy orvosként és városvezetőként az egyik legfontosabb dolga a győriek egészségének a védelme.

„Ezért is szorgalmaztam, hogy az önkormányzat vásároljon egy modern technikával felszerelt mérőautót, amellyel folyamatosan ellenőrizni lehet a levegőminőséget. A győrszentiváni eredményeket a közelmúltban ismertettük a városlakókkal. Úgy gondolom, ezeket a levegőszennyezési méréseket a város többi pontján is el kell végeznünk, ezért megbíztam a környezetvédelmi osztályunkat, dolgozza ki a mintavételek sorrendjét, majd létrehozzuk a légszennyezettségi térképet” – mondta a polgármester.

Szerdán munkába is állt a mérőkocsi, először a város legforgalmasabb pontját, a Szent István utat monitorozzák. Az első munkanapját dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester is megtekintette.

„A mérés a mai napon elkezdődött, az első helyszín a városháza előtti tér, ahol két hétig mérnek a műszerek, majd a tervek szerint további városrészekben is lesznek mérések” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy minden a szakemberekkel egyeztetve történt, a műszerek, a mérőautó beszerzése és a mérések ütemezése is.

„Ez az akció is kapcsolódik a zöldstratégiához, melyet dr. Dézsi Csaba András polgármester indított el Zöld Győr néven. A lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk a mérési helyszínekről és a mért eredményekről, így mindenki tudhatja, hogy milyen egészséges környezetben él” – tájékoztatott az alpolgármester.

A város egyébiránt széles körű környezetvédelmi stratégiával rendelkezik. 2020-ban létrehozták Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Bizottságát, mely infrastrukturális és jogi keretet biztosít a város környezetvédelmi törekvéseinek. 2023 szeptemberében pedig megalkották Győr Város Klímavédelmi Akciótervét, ami hosszú távra meghatározza a megyeszékhely fenntarthatósági törekvéseit. Az elmúlt négy évben számtalan zöldprogramot indított a város, védetté nyilvánították a szentiváni tölgyest, a Püspökerdőt, és folyamatban van a marcalvárosi kiserdő védetté nyilvánítása is.

Elindult a fecskevédelmi program is, ami a környezetvédelmi szempontból is hasznos madarak egyedszámának megőrzésére indult. Ennek keretében Győr számos pontján létesítettek sárgyűjtő helyeket, fecskepelenkákat, és biztonságos műfészkeket helyeztek el a középületekre.

2021-ben megrendezték az első Klímavédelmi Expót, aminek idén már harmadszor ad otthont a kisalföldi megyeszékhely. A kiállításon egyre nagyobb számban vesznek részt klímavédelmi eljárásokat, vadonatúj technológiákat bemutató cégek, akik hasznos ötletekkel ismertetik meg az expó látogatóit.

Győr 2022-ben csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a fenntartható, környezetbarát város kialakítása felé. A környezettudatos fejlesztések keretében fokozatosan kicserélődik Győr autóbusz-állománya is, az elmúlt években a korszerűtlen robbanómotoros járművek egy részét elektromos hajtásúra cserélték. Fokozottan figyel a város az energiafelhasználására is. A közelmúltban a főbb közintézményeket napelemrendszerekkel szerelték fel, valamint határozottabb szerepet kap az energiagazdálkodásban a győri geotermikus rendszer is. Ebben a tekintetben egyébként Magyarország két legnagyobb felhasználója Győr és az Audi Hungaria Zrt. Csak a geotermikus rendszer fokozott használatával 45 ezer tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolták meg.

A lakossági energiafogyasztás csökkentésének érdekében LED-csere programot indított a város, és hamarosan megkezdődhet a közvilágítás modernizációja is, a hagyományos közterületi lámpatesteket modern LED-fényforrással rendelkezőkre cserélik, a városvezetés reményei szerint ezzel a lépéssel az energiafogyasztást a negyedére tudják majd csökkenteni.

Győr klímastratégiája tehát stabil lábakon áll és biztos fejlődést ígér a városlakóknak. A most elindított levegőszennyezés-mérési akció pedig vélhetően megnyugtató eredményeket szolgáltat majd egy egészséges város egészséges levegőjéről.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában