Hirdetés

2024.02.29. 10:08

Fenntartható gyereknevelés 2024-ben

Forrás: pippadu.hu

Ma már az élet legtöbb területén találkozhatunk a környezettudatosság és a fenntarthatóság gondolatával. A klímaváltozás jelei láttán egyre többen veszik komolyan a természetvédelmet. Nagy szerencsénkre a vállalatok is törekednek a környezetbarát működésre, legyen szó a termékek gyártásáról, szállításáról vagy forgalmazásáról. 

A bolygó védelme mindannyiunk feladata, de sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Azzal segíthetünk a legtöbbet, ha gyermekeinket ilyen szellemben neveljük, és közben mi magunk is óvjuk a Földet. Ebben a cikkben bemutatjuk a fenntartható gyermeknevelés néhány lehetséges útját. 

Mit és honnan vásároljunk? 

Amikor egy baba érkezik a családba, szeretnénk megadni neki mindent. Már a terhesség ideje alatt a szülők legfőbb gondolata, hogy mindent időben beszerezzenek az érkező csöppségnek, legyen szó kiságyról, ruháról, pelenkáról, játékokról. 

Azonban előfordul, hogy a nagy lelkesedés elsodorja a családot és azon kapjuk magunkat, hogy mindenből több van a kelleténél. Ezért a fenntartható gyereknevelés első lépéseként nagyon fontos a tudatos vásárlás. Ehhez viszont meg kell változtatni gondolkodásmódunkat, legalábbis bizonyos mértékben. 

Mikor játékot választunk, gondolkodjunk fajátékokban. Ezek a természetes anyagból készült, minőségi és strapabíró játékok több generáción keresztül hű társaink lesznek a játékban. Rendkívül fontosak a fenntarthatóság szempontjából is, hiszen a fajátékok gyártásával nem termelünk olyan dolgokat, amelyek nem képesek lebomlani. A fajátékok tartósságának köszönhetően pedig nem kell minden gyereknek új játékot vásárolni, hiszen a nagytesó, vagy akár a szülők játékai is épek, és használhatóak lesznek. Annál pedig nincs jobb érzés, amikor azt látjuk, hogy gyermekünk a mi kedvenc kiskori játékunkkal játszik. 

A strapabíró fajátékok másik nagy előnye a műanyag játékokkal szemben, hogy nem törnek olyan könnyen, vagyis kisebb a baleseti kockázat. Azt minden szülő tudja, hogy egy törött játék mekkora veszélyt jelenthet a gyermek egészségre. 

Ha fajáték vásárlása mellett döntünk, érdemes olyat választani, amely FSC minősítéssel rendelkezik. FSC minősítés, azaz Erdőgazdálkodási tanúsítvány akkor jár, ha az adott termék előállításához olyan erdőből származó fát használtak, ahol megvan a biodiverzitás és ökológiai egyensúly, valamint csak annyi fát vágnak ki, amennyit elbír az erdő. 

A fenntartható gondolkodáshoz az is hozzátartozik, hogy mérlegeljük, mit fogunk újonnan vagy másodkézből beszerezni. Ez nem csak a játékokra vonatkozik, hanem például kiságyra, babakocsira és ruhákra is. Kérdezzünk bátran körbe a kisgyermekes rokonoknál, barátoknál, akár munkatársaknál, van-e olyan babaholmijuk, amire már nincs szükségük. 

Töltsünk időt a természetben! 

Amikor gyermekeinket szeretnénk a környezetvédelemre tanítani, hol máshol kezdhetnénk, mint kint, a természetben. A friss levegő baba kora óta fontos a kicsinek, ezért próbáljunk meg minél többet sétálni. A séták során, ha megtehetjük, menjünk parkba, erdőbe, ahol sok a növény. Nagyobb gyerekekkel felfedezhetjük a közeli vadasparkot, ahol találkozhatnak sok-sok új állattal, és hasznos ismeretekre tehetnek szert arról, hogyan védjük őket és élőhelyüket. 

Gyerekeinkkel kertészkedni ugyancsak hasznos, mert amellett, hogy tanulnak a természetről, sok időt tölthetünk együtt. Ne gondoljuk, hogy kertészkedésre csak kertes házakban van lehetőség! Teraszon vagy lakásban is ültethetünk paradicsomot, paprikát, vagy egyéb kis helyigényű, mégis hasznos növényeket, mint például fűszernövényeket. 

A kertészkedés során megtaníthatjuk gyermekeinknek, hogy a környezetért felelősséget kell vállalni, hiszen, ha nem locsoljuk a növényeket, nem gyomláljuk őket, akkor nem fognak megnőni. Amennyiben viszont lelkiismeretesen gondozzuk őket, minden munka kifizetődik, és finom terméseikkel jutalmazzák fáradozásainkat. 

A saját magunk által termesztett vagy a piacon, őstermelőtől vásárolt zöldségekkel csökkenthetjük az import termékek vásárlását is. Nem is gondolnánk mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk azzal, ha nem helyileg termelt élelmiszereket veszünk. Az ilyen zöldségeket és gyümölcsöket vegyszerekkel kezelik, hogy kibírják a hosszú utat és sokáig tartósak legyenek. Csomagolásuk rengeteg felesleges szemetet termel, míg a szállítás során nagy mennyiségű szennyezőanyag jut a légkörbe. Az otthon termesztett vagy őstermelőtől vásárolt zöldségekkel és gyümölcsökkel mindezt elkerülhetjük, és egészséges ételeket adhatunk gyermekeinknek. 

Mutassunk példát nekik! 

A fenntartható gyereknevelés magába foglalja a gyermekek oktatását is. Ennek pedig az a legegyszerűbb módja, ha jó példát mutatunk. A példamutató magatartás szülőként nagy felelősség, hiszen gyermekeink mindent ellesnek tőlünk, még azt is, amit nem szeretnénk! Ugyanakkor ez egy remek lehetőség arra, hogy terelgessük őket a környezettudatos életmód felé. 

Ami a tudatos nevelést jelenti, tanítsuk meg nekik azokat a “szabályokat”, amelyek számunkra egyértelműnek tűnnek. Mondjuk el nekik, hogy ne folyassák a vizet fogmosás közben, kapcsolják le a villanyt, ha kimennek a szobából. De ne csak a levegőbe beszéljünk, hanem azt is magyarázzuk el nekik, hogy minek mi az értelme. Ha tudják, hogy mit miért tesznek, a gyerekek is jobban odafigyelnek majd a környezettudatos életvitelre. 

A fenntartható gyereknevelés nem csak a természetnek, hanem a gyerekeknek is hasznára válik, hiszen nagyobb biztonságban és jobb egészségben nőhetnek fel. Ha megtanulunk harmóniában élni a természettel, környezettudatos szokásaink generációról generációra vándorolhatnak, így gyermekeink gyermekei és majd az ő gyermekeik is élvezhetik Földünk minden csodáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában