Hirdetés

2023.12.09. 00:00

Az Audi-iskola a legjobbak között

Felkerült a HVG legjobb hazai középiskolákat összesítő rangsorára a győri Audi Hungaria Iskolaközpont. Az iskola biztos nyelvi tudással és német–magyar érettségivel engedi útjára a végzős diákokat.

Fotó: Audi Hungária Iskolaközpont

Az iskola immár harmadik éve folyamatosan ott van a száz legjobb középiskola között. Oláhné Tóth Márta, az iskolaközpont gazdasági és tanügy-igazgatási vezetője szerint ez több szempontból is hatalmas elismerés az intézménynek.

– Egyrészt azért, mert nagyon fiatal intézmény vagyunk, másrészt, mert a rangsor teljes mértékben a magyar rendszerű oktatási mutatók alapján áll össze. Számunkra a legnagyobb elismerés és a legfontosabb visszaigazolás mégis az, hogy a tanulóink a nálunk megszerzett ismeretekkel, tudással az általuk választott hazai vagy külföldi felsőoktatási intézményben tudnak továbbtanulni, ahol remekül megállják a helyüket – fogalmaz a vezető.

Az Audi-iskola annak ellenére került fel a listára, hogy a külföldi felsőoktatási intézménybe bejutott tanulók számát – hivatalos adatforrás hiánya miatt – nem vették figyelembe a rangsor összeállításánál. Pedig az intézmény végzős tanulóinak harmada külföldön tanul tovább, köszönhetően a kettős érettséginek és a biztos nyelvtudásnak. Az itt megszerzett német érettségi ugyanis C2-es, azaz a legmagasabb, felsőfokú anyanyelvi szintű nyelvvizsgával egyenértékű. Emellett a diákok angolból is felső- vagy középfokú nyelvtudást szereznek. 

Fotó:  Audi Hungária Iskolaközpont

Az iskola tanulói ugyanis egy érettségi vizsgával két érettségi bizonyítványt kapnak: a magyar tanterv szerint oktatott tárgyak érettségi vizsgája a magyar, a német nyelven oktatott tárgyak vizsgája pedig a német rendszer szerint zajlik. A két ország megállapodása alapján a vizsgákat kölcsönösen elfogadják, és bevezetik a saját érettségi bizonyítványukba. Sőt, a német rendszer alapján letett kötelező érettségi vizsgák matematikából és történelemből, valamint választott tantárgyként fizikából a magyar rendszer alapján emelt szintűnek minősülnek. A német érettségi bizonyítvány megszerzése megnyitja az Audi-iskola végzősei előtt a nemzetközi egyetemek kapuit is.

Az Audi-iskolával szemben, bár már 2010 óta része Győr életének, még mindig sok tévhit kering.

– Tévedés, hogy hozzánk csak audis dolgozók gyermekei vagy az Audi-óvodából érkező gyerekek járhatnak, ahogy az is, hogy a tanulóink szüleinek rendelkezniük kell németnyelv-tudással, hiszen velük két nyelven kommunikálunk. Az sem probléma, ha a gimnáziumunkba érkező tanuló nyelvtudása még nincs a megfelelő szinten, a 9. osztályosok ugyanis nyelvi előkészítő osztályban heti több, mint 20 óra németnyelv-tanulás mellett készülhetnek fel a középiskolás évek kihívásaira. Sokan nem tudják azt sem, hogy az iskolánkban nincs tandíj, így minden tehetséges, ambiciózus diák előtt nyitva áll a lehetőség, hogy felvételt nyerjen intézményünkbe – oszlatja el a tévhiteket Oláhné Tóth Márta.
(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában