PR-cikk

2023.02.16. 19:28

Mikor térkövezhetünk?

Az építkezés, felújítás egyik fontos állomása a térkövezés. Ez adja a meg a kert formáját, ennek alakítjuk ki a pihenőhelyeket, járdákat, ilyenkor derül ki, hova kerülnek az új növények, milyen lesz a kertünk.

kisalfold.hu

Fotó: epitoanyag.hu

Mint minden feladatot, a térkövezést is érdemes előre megtervezni, majd megszervezni. Ahhoz, hogy tudjuk, mennyi időt kell rászánnunk a térkövek lerakására, érdemes képbe kerültünk, hogy milyen építőanyagokra lesz szükség, és melyek a munka fázisai.

A térkövezés lépései egyszerűen

Tervezéskor vegyük figyelembe, hol vezetnek a kerti utak, ösvények, hol található a garázs és kijárat a kapuig, változnak-e egyes funkciók, lesz-e grillezőhely stb.

A tervezés és az anyagok megvásárlása után kezdődhet a munka. Az első lépés az úgynevezett tükör vagy alap kiásása, ami a későbbi terheléstől függően rendszerint 20-60 cm mély. Fontos, hogy teljesen egyenes legyen az alap felülete.

Az alapba kerül először a sóder, ezután a homok. Kihagyhatatlan lépés mindkét réteg elegyengetése és ledöngölése, ettől lesz az alap stabil. A homokágyba kerül a térkő, majd végül a fugázás következik kvarchomokkal.

Fotó: epitoanyag.hu

Miért nem alkalmas a csapadékos idő a térkövezésre?

A munkamenetből és az anyagok jellegéből már tudhatjuk, hogy a térkövezést kizárólag csapadékmentes, száraz időben végezhetjük. Egy több napig tartó esőzés után is várni kell, amíg a talaj jól ásható lesz. Nagyon fontos, hogy az építőanyagok is legyenek szárazak, hiszen csak így tudunk minőségi munkát végezni.

A fagyok előtt még dolgozhatunk

Előfordul, hogy versenyt futunk az idővel, és ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak. Különösen igaz ez a késő őszi napokra. Egyes munkákat még a fagyok beállta előtt el kell elvégezni: ez az alap kiásása, a rétegek lerakása, a döngölés és a szegély beállítása. Utóbbit, hogy stabil legyen, betonba fektetjük, amit csak fagymentes időben végezhetünk. Ha szilárd a szegély, akár megvárhatjuk a következő fagymentes, száraz időszakot a térkő lerakásával.

A térkövezésre a legalkalmasabb a száraz, fagymentes időjárás, tavasztól őszig.

Címkék#PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában