Támogatott tartalom

2022.11.04. 12:24

Kérdések és válaszok a győri ipari parkról - 3. rész

Az utóbbi hetekben számos lakossági kérdés érkezett a győri önkormányzathoz a Győri Ipari Park tervezett bővítésével kapcsolatban. A kérdezz-felelek 3. részét - dr. Dézsi Csaba András polgármester válaszaival - most olvashatják. A napokban megkezdődtek a levegőtisztasági mérések is Győrszentivánon.

- Ön mit tesz annak érdekében, hogy a most napvilágot látott egészségügyi adatokat (állítólag az utóbbi hét évben 20−30 százalékkal nőtt a daganatos megbetegedések száma és az utóbbi két évben megduplázódott az asztmás gyermekek száma Győrszentivánon) a szakemberek kivizsgálják, és konkrét, gyors lépések történjenek a szentivániakat már most is sújtó káros hatások kivédésére?

- Az első konkrét és gyors lépésem, hogy tisztelettel kérem az említett adatok hiteles forrásának megjelölését. Ha a háziorvos ilyen mértékű növekedést tapasztalt, azt etikai kötelessége volt jelenteni az egykori tisztiorvosi szolgálatnak, illetve a jogutódjának, a Kormányhivatalnak. Feltételezem, hogy ezt megtette. Erről hivatalosan kértem tájékoztatást a főispán hivatalától. Orvosként rendkívül fontosnak tartom a pontos diagnózist, mert kizárólag az segítheti elő a megfelelő terápia alkalmazását. 
Én nem tudok semmilyen olyan hivatalos adatról, amely azt támasztaná alá, hogy az elmúlt hét évben 20−30 százalékkal nőtt volna Győrszentivánon a daganatos megbetegedések száma, illetve az elmúlt két évben megduplázódott volna az asztmás gyermekek száma. Megjegyzem, a házi gyermekorvos mintegy tízéves időszakot említett e téren, és azt az adatot nem közölte, hogy ezen időszak alatt mennyivel emelkedett vagy csökkent az általa ellátott gyermekek száma. 
A szentiváni háziorvos ezt a kijelentését „ex catedra” tette, semmivel nem támasztotta azt alá. A hivatalos adatok egyébként épp az ellenkezőjét mutatják az általa elmondottaknak, hiszen a 2019-ben készült, a Győri Hulladékégető környezetében élők megbetegedési és halálozási kockázatának értékelése szerint − mely az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség határozatában előírt epidemiológiai vizsgálat alapján készült – a konklúzió: „Eredményeink alapján nincs kockázatemelkedés a hatásterületen sem a kontrolltelepülésekhez sem az országos átlaghoz viszonyítva: sem az általános halandóság, sem a daganatok, sem a tüdőrák, sem a légúti betegségek okozta halálozás, sem pedig a vizsgált megbetegedések (asztma, allergiás bőrbetegségek, daganatok, krónikus obstruktív tüdőbetegségek) tekintetében.” Ettől függetlenül szerintem egy ilyen súlyos, orvos által tett kijelentést, annak valóságtartalmát mindenképpen ki kell vizsgálni.

- Ön szívesen lakna egy négymillió négyzetméter méretű, tűzveszélyes, robbanásveszélyes, fertőzésveszélyes, bűzös és nagy zajjal járó gyárakat befogadni képes ipari park közvetlen szomszédságában?

- Az ipari park a kilencvenes évek eleje óta, csaknem 30 éve ott van. Győr mindig is iparváros volt, az itt élő embereknek ez biztosítja a megélhetést. A Győri Ipari Park fejlesztése egyébként nem lesz lakókörnyezettel közvetlen szomszédos, annak legközelebb eső területe is nagyjából egy kilométerre esik a lakott terület legszélétől. Vannak a szentiváni lakókörnyezethez sokkal közelebb eső ipari területek, ahol egyébként hasonló tevékenység megvalósulhat. Az, hogy milyen gyárak vagy nem gyárak, hanem szolgáltatók vagy teljesen más rendeltetések települnek majd a területre, azt megmondani előre nem lehet, ahogy ezt korábban sem lehetett az ilyen fejlesztéseknél. A magyar és uniós jogszabályok biztosítják a telepítési eljárás során, hogy csak olyan tevékenység legyen végezhető ott, amely megfelel mind a kibocsátási, mind minden más, köztük a biztonsági, zajterhelési és egyéb előírásoknak. 
Ezek a valóban ijesztőnek hangzó jelzők, mint például az, hogy „fertőzésveszélyes”, a munkavédelmi szabályok betartása mellett nem jelentenek veszélyt a környéken élőkre. A kórházban a munkahelyemen is több helyen ki van írva a figyelmeztetés, hogy „Vigyázat, sugárveszély!”. Ettől ez még egy biztonságos munkahely, ha az ember betartja a szabályokat. No és semmilyen veszélyt nem jelent a környező lakótelepen élő emberek egészségére. Számos példát fel lehet még sorolni. Azt sem hiszem, hogy amikor a Jósika utcában volt az ÁNTSZ bakteriológiai laborja, bárkinek az lett volna a félelme Nádorvárosban, hogy ez „fertőzésveszélyt” jelent az ott lakókra nézve. 
Győrt átszeli a vasút, ami nagy zajjal jár, kevesek nem hallják ezt a kertvárosi részeken. De ezek csak példák, valóban oda kell figyelni arra, hogy milyen gyárat engedünk letelepedni az ipari park bővítését követően − ezzel egyetértek.

Mérik a légtisztaságot Szentivánon

 

Megkezdődtek a levegőtisztasági mérések Győrszentivánon. A vizsgálatokat a Győri Ipari Park tervezett bővítése előtt végezteti el Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A méréseket a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. akkreditált laborjában végzik el. A mérőautó először az óvoda udvarán parkolt le, a másik mérőpont pedig a Váci Mihály utcában lesz. 

 

A mérnöki iroda képviselője, Jézsó Zoltán elmondta:

„Négy alkalommal végeznek méréseket két héten át. Rögzítik – a többi között – a szén-monoxid, a kén-dioxid, az ózon és a nitrogén-oxid mennyiségét a levegőben. A kocsi hátuljában található pormonitor segítségével ki tudják mutatni a policiklikus aromás szénhidrogéneket, a különböző fémvegyületeket, valamint a formaldehidet is.”

A mérés kezdetekor megnézték a műszert a Szentiváni Öko Szeglet képviselői is.

 

Dr. Sík Sándor, a városrész önkormányi képviselője pedig elmondta:

„Nagyon örülök, hogy elindult a mérés. Ami a helyszínt illeti: azért döntöttünk az óvoda, illetve a Váci Mihály utca eleje mellett, mert ezeken a területeken korábban már végeztünk méréseket. Van egy alapunk, tudjuk, hogy akkor milyen eredmények születtek. Külön örülök neki, hogy a fűtési időszakban és azon kívül is lesznek mérések. Teljes egészében akkreditált cég és labor végzi a folyamatot, a mérés pedig majd szakvéleménnyel egészül ki. Szeretnénk, hogy egészséges legyen és maradjon a környezetünk” – jelentette ki dr. Sik Sándor.

 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester bejelentette: a következő mérést már az önkormányzat tulajdonába kerülő saját műszerrel végzik, hiszen ennek beszerzése folyamatban van.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában