Hirdetés

2022.11.22. 13:30

„Házat, de gyorsan!”: megvannak a legjobb pályázatok

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettár

Fotó: Huszár Gábor

Élhető, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, időtálló és költséghatékony családi ház egy öttagú családnak, Leier építőanyagokból – ez volt a feladata a Leier Hungária Kft. által kiírt „Házat, de gyorsan!” pályázat résztvevőinek.

11 házzal bővül az építkezők döntéseit segítő Leier Típusházak köre. A gyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt tervezői ötletpályázatra beérkezett 45 tervből a 10 legjobbat szakértő zsűri választotta ki, míg további egy épület a közönség szavazatai alapján kerülhet az inspirációtárba. 

- A Leier Hungária Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri az építéssel, építésgazdasággal összefüggő, a társadalmat és környezetünket érő változásokat, kihívásokat, és a maga eszközeivel segítő válaszokat kíván adni rájuk. Ennek egyik eszköze előregyártott betontechnológia, amellyel korszerű otthonok épülhetnek gyorsan, költséghatékonyan és kevesebb élőmunka igénybevételével – mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az ötletpályázat tegnapi ünnepélyes eredményhirdetésén.

Az építész kategória első helyezett terve, a TÚR ház, Balku Bertalan és Balku-Hodován Katalin munkája.

Minden szempontból korszerű házakat kerestek

Annak érdekében, hogy a korszerű előregyártási technológiával minél több és minél jobb minőségű ház épüljön, a Leier Hungária Kft. honlapján inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat hozott létre. Ez az ötlettár bővülhet most szinte a duplájára, hiszen az eddigi 14 mellé, a pályázatnak köszönhetően további 11 ház tervei kerülhetnek. Ezekhez a Leier közreműködésével az építtetők számára optimalizált anyagkiírás is készül, az érdeklődő építtetők pedig közvetlen kapcsolatba léphetnek a tervezővel, ha az adott háztervet a saját igényeire szeretnék alakíttatni.

A gyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt, 2,5 millió forint összdíjazású ötletpályázaton a feladat a Leier előregyártott elemekből és az általa gyártott további építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt egy öttagú család számára. Fontos szempont volt, hogy a bemutatott ház mind energetikailag, mind pedig funkcionálisan a mai kor elvárásaihoz igazodva korszerű legyen, megfelelve a hazai építtetői igényeknek és szabályozásnak. A pályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázat érkezett, ezeket a hazai építészet neves szakembereiből álló zsűri bírálta el, akik az eredményhirdetésen külön is kiemelték az épületek egyedi és figyelemre méltó megoldásait.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.
Fotós: Huszár Gábor

Előny volt a szélfogó és a zöldenergia

Horváth Sándor Széchenyi-díjas építészmérnök, BME docense, a bírálóbizottság elnöke szerint jó ötleteket tartalmazó tervjavaslatok születtek, melyek – különösen a díjazott pályaművek – költséghatékonyan meg is valósíthatók. 

- A beérkezett tervek jól tükrözik a hazai telekadottságokat, a nagy telekre épülő tágas földszintes alaprajzi elrendezésre, a szalagtelkes telepítésre, és oldalhatáros elhelyezésre egyaránt érkezett javaslat. Az épületek tömegalakítása terén is szinte minden lehetséges változatra volt példa: földszintes lapostetős, földszintes magastetős, de egyterű, tetőtérbeépítéses, emeletes házak egyaránt szerepeltek a javaslatok között. A tetősíkok meredeksége is változó volt; de a korábban annyira kedvelt, alacsonyabb hajlású, számomra (is) tájidegen mediterrán hangulatú tetők talán kisebb hányadban voltak. A bíráló bizottság inkább a jó kihasználtságot biztosító, 40-45-fok körüli tetőket ítélte kedvezőbbnek a kiírás feltételeinek teljesítése szempontjából. A lapostetők esetén a növényzettel történő telepítés kedvező elbírálású volt, és természetesen az alternatív energiatermelés eszközei, lehetőségei is előnyös értékelést jelentettek, mint ahogy a nyári benapozás elleni védelemről történő gondoskodás is – mondta a zsűrielnök. 

A lakásalaprajzokat tekintve a nagyvonalúbb térélményt nyújtó - például körüljárható, átlátható, galériás szerkesztésű - tervek kaptak kedvezőbb értékelést, és a zsűri kiemelt hangsúlyt fektetett a szélfogó, előtér szükségességére, amelynek zsilip funkciója elengedhetetlen a kedvező energetikai működéshez. A nyugodt elvonulást biztosító háló zóna biztosítása, a házak léptékéhez illő tároló és kiegészítő terek kialakítása ugyanígy értékelési szempont volt. 

A szakember kiemelte: a hallgatói tervek általános színvonala nem volt gyengébb a már nagyobb tapasztalattal rendelkező, gyakorló építészmérnökök munkáinál, ami vélhetően az oktató konzulensek munkáját is dicséri. 

A díjazottak 

Az építész kategória díjazottjai: I.díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin; II.díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia, III.díj Ungerhofer Dániel. Az építészhallgatói kategória díjazottjai: II.díj (megosztott) Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár), II.díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA), II.díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - Építész MSC). 

www.leier.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában