Támogatott tartalom

2022.11.23. 08:00

A hit és a tudomány összhangja

A győri Szent Mór Bencés Perjelség kiadásában, a Széchenyi István Egyetem támogatásával jelent meg Az evolúció mint Isten teremtő logikája című könyv, amely több oldalról világítja meg az evolúciót, s bizonyítja, hogy a hit és a tudomány nem ellentétes fogalmak. A szerzők között szerepel az egyetem számos oktatója, kutatója. Az előszót jegyző dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora szerint a felsőoktatásban kötelező olvasmány is lehetne a mű.

A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán megrendezett könyvbemutató résztvevői. Fotó: Májer Csaba József

Új kötet a győri Szent Mór Bencés Perjelség és a Széchenyi István Egyetem összefogásával

A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán rendezték Az evolúció mint Isten teremtő logikája című könyv bemutatóját, ahol Barla Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának fizikusa, a kötet egyik szerkesztője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, olyan könyvről van szó, amely hosszú évek munkáját tükrözi, továbbá felhívja a figyelmet a hit és a tudás összhangjára.

Az eseményen elsőként dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Körének korábbi elnöke méltatta a kötetet. Ahogy az előszavában is kifejtette, a könyv legfőbb célja a hit és a tudomány közötti választás sulykolása helyett az útkeresés e kettő együttes elfogadására. Kiemelte: a szerzők a nézeteiket őszintén feltárva avatnak be minket az evolúció titkaiba, hogy Darwin munkásságán keresztül közelebb kerüljünk az isteni teremtő logika megismeréséhez.

„Ajánlom minden magyar, gondolkodni akaró és tudó embernek ezt a könyvet, amely kötelező tananyag lehetne a felsőoktatásban, elsősorban a tanárképzésben, és mindazok számára, akik a gyermekeink nevelésére készülnek” – hangsúlyozta.

Sárai-Szabó Kelemen, a kiadó Szent Mór Bencés Perjelség perjele a könyv utószavában a hit és a tudomány olykor viszontagságos kapcsolatáról írt, a kötet küldetéséről pedig úgy fogalmazott: „Remélem, hogy e könyv is apró lépés lehet a megismerés e két útjának harmóniája felé.” A könyvbemutatón kiemelte: a mű azt mutatja meg, hogyan lehet párbeszédet folytatni két olyan dolog között, amelyről sokáig úgy gondolták, nincs közük egymáshoz. „Arra is felhívja a figyelmet, hogy különböző gondolkodású emberek is tudnak közösen valami nagyszerűt alkotni” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a tanulmányok kapcsán sok minden felmerül az emberben: kitől indult, ki felé tart, és mi értelme a létezésnek? A győri bencések egyik küldetése pedig éppen az, hogy az embereket biztassák a kérdések feltevésére, a gondolkodásra.

A szerkesztők részéről dr. Szabó Péter, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának docense tekintett vissza a könyv előzményeire. Mint mondta, Darwin (1809–1882) halálának 100. évfordulóját diákként élte meg, születésének 200. évfordulóját már szervezőként ünnepelhette az Apáczai-karon rendezett emlékkonferencia alkalmával. Az előadók tanulmányaiból született meg 2010-ben a jelenlegi kötet előzménykiadványa.

„Eltelt újabb tíz év, és arra kerestük a választ, hogy egy évtized alatt mennyiben változott a hit és a tudomány kapcsolata, hogyan látják ezt ma az akkori előadók és az újonnan felkért tudósok” – említette.

Az eseményen Bagyinszki Ágoston, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatási és kutatási rektorhelyettese a könyv első olvasóinak egyikeként osztotta meg a benyomásait. Kifejtette: a tanulmányok közt többféle megközelítéssel találkozhatunk, és vannak szer¬zők, akik a természet gazdagságára való rácsodálkozás élményén keresztül visznek közelebb az isteni teremtő logika nagyszerűségéhez. Erre jó példa az egyik szerkesztő, Könnyid István agrárszakmérnök, a Széchenyi-egyetem Botanikai Kutatócsoportjának külsős tagja Darwin az orchideák bűvöletében című tanulmánya. A szerző arra a természeti csodára világít rá, amely a híres tudóst is lenyűgözte. Kiemelte, hogy az érvek és ellenérvek felsorakoztatásánál fontosabb feladat annak a gyönyörű világnak a bemutatása, amely körülvesz minket, amelyet kötelességünk óvni, megőrizni.

„Kelemen atya felkérése úgy szólt, hogy a tanulmányokhoz méltó, igényes képi illusztrációs anyag tegye teljessé, élvezhetővé minél több érdeklődő ember számára a tudományos munkát” – fogalmazott Vertel Bea¬trix tervezőgrafikus. Elárulta, szempont volt, hogy az illusztrációként szolgáló növényekről Magyarországon fellelhető helyszíneken készüljön fotó, illetve hogy a teremtett természet csodálatos absztrakt rendjét mikroszkópos felvételekkel is bemutassák. 

Zárásként Sárai-Szabó Kelemen mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vett a könyv megjelenését megelőző négy év munkájában.
A kötet a bencés boltban vásárolható meg (Győr, Széchenyi tér 9.).

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában