Szponzorált tartalom

2020.03.25. 08:00

Életre szóló lehetőség a fiatalok előtt

Széchenyi István Egyetem: az idén már tizenkét szakon indul el a duális felsőfokú képzés a megyeszékhelyen.

kisalfold.hu

Április 30-ig választhatnak gyakorlati helyet a győri Széchenyi István Egyetem duális felső­fokú képzésére felvételiző hallgatók. A gyakorlatorientált képzés során modern szakmai és elméleti ismeretekre tehetnek szert az egyetemisták, akiket a diplomaátadók után rendszerint állásajánlatokkal marasztalnak a partnercégek.

A duális képzés végén a vállalati partnerek tapasztalt, kiképzett munkaerőt kaphatnak.

A Széchenyi István Egyetemen (SZE) idén már egytucatnyi szakon indult el a duális felsőfokú képzés.

– Magyarországon nem sok felsőoktatási intézményben ilyen színes a képzési paletta. Kuriózum, hogy a Széchenyin tizenkét szakon is választható ez a továbbtanulási forma – húzta alá Májer Eszter Petra, az SZE Szolgáltató Központjának vezetője. Felhívta a figyelmet, hogy a felvételizőknek április 30-ig ki kell választaniuk a kínálatból a preferált három céget. – Az űrlapkitöltés elektronikus. Az ipari partnerek listájáról tájékozódni a www.felveteli.sze.hu honlapon lehet. Itt feltüntetjük a gyakorlati helyet biztosító vállalatokat: róluk részletes leírást is olvashatnak a jelentkezők. Ezenkívül érdemes követni a Széchenyi István Egyetem Facebook-oldalát, mert a duális képzések mellett ott a partnereket is bemutatjuk – tájékoztatott a részletekről a központvezető.

– Az SZE duális felsőfokú képzése attól duális, hogy a gyakorlati ismeretek elsajátítása – a képzési idő jelentős részében – az egyetemen kívül, a partnercégek telephelyén történik – magyarázta.

Április 30-a után a vállalatok interjúra hívják a jelentkezőket, akiket egységes szempontrendszer szerint értékelnek. Az elért pontok és a megjelölt sorrend alapján dől el, végül melyik cégnél kap lehetőséget a felvételiző, aki az értékelést még a júliusi sorrendmódosítás előtt megkapja, ezek alapján van még lehetősége változtatni.

– A diákoknak érdemes olyan cégeket választaniuk, amelyek a lakhelyükhöz közel vannak, és amelyek kötelékében hosszú távon el tudják magukat képzelni – javasolta dr. Nagy Szilvia, a villamosmérnöki alapszak szakfelelőse.

A praktikus tanácsok mellett elmondta, nagy előny, hogy a legtöbb hallgató a duális képzés végéig motivált marad, szoros kapcsolatot épít ki az ipari partnerrel. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a már végzett villamosmérnökök jelentős része amellett, hogy mesterképzésre jelentkezett, a partnercégeknél maradt gyakornokként vagy főállású munkaerőként.

Vas Alexa Zsófia

– Ez egy életre szóló lehetőség. Mindent szeretek ebben a képzésben. Nem egyszer fordult már elő, hogy könnyedén készültem fel a vizsgáimra, mert az elméletet a gyakorlati munkám során elsajátítottam. Büszke vagyok rá, hogy az iparban dolgozó szaktekintélyektől tanulhatok. Emellett ösztöndíjat is kapok, amely mellé pályázhatok a minden állami ösztöndíjas hallgatót megillető juttatásokra is – szedte össze az érveit a Széchenyi-egyetem duális képzései mellett Vas Alexa Zsófia duális gépészmérnöki alapszakos, másodéves hallgató, aki az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárában dolgozik a tanulmányai mellett.

Szendrő Miklós az SZE járműmérnöki alapképzésében vesz részt harmadik éve.

Szendrő Miklós

– A gyárlátogatás során az Audi Hungaria ígéretes gyakorlati helynek tűnt, ami később be is igazolódott. Modern, innovatív környezetben tölthetem a munkaidőmet, a kollégák segítőkészek, és rengeteget tudtam tőlük tanulni. A szakterületem rugalmas, illetve a vállalat és az egyetem közti együttműködés jó, az ügyintézés gördülékenyen zajlik – osztotta meg a tapasztalatait a szakmai fejlődését szem előtt tartó egyetemista.

– A közlekedésmérnöki szak az egyik legrégebbi az intézményben. Én még emlékszem rá, hogy a régi főiskolai tanterv erőteljesen gyakorlatorientált volt. Meglátásom szerint a duális képzés ennek a modern verziója. Esetünkben egyébként a cégek igénye hívta életre a képzést, hiszen a szakon tanuló hallgatók versenyképes tudást szereznek, szükség van a szakértelmükre. A gyakorlat lehetősége a hallgatóink körében növeli a szak vonzerejét, vállalati partnereink pedig a duális képzés végén tapasztalt, kiképzett munkaerőt kaphatnak – mondta dr. Horváth Balázs dékán, a közlekedésmérnöki alapszak szakfelelőse.

Dr. Szép Jánostól, az építőmérnöki alapszak vezetőjétől megtudtuk, hogy a hallgatók ellenőrzött körülmények között, az órarendjükkel összeegyeztethetően dolgozhatnak.

A partnereink elégedettek a diákokkal, akik számára minden lehetőség adott, hogy az oklevelük megszerzése után a gyakorlati helyükön kössenek munkaszerződést – fejtette ki a tanszékvezető.

Képzési paletta

A Széchenyi István Egyetem 2020 szeptemberében a következő szakokra felvételt nyerő hallgatók számára indít duális képzést: építőmérnöki BSc, gazdaságinformatikus BSc, gépészmérnöki BSc, járműmérnöki BSc, járműmérnöki MSc (angol nyelven), közlekedésmérnöki BSc, logisztikai mérnöki BSc, mérnökinformatikus BSc, mezőgazdasági mérnöki BSc, szociális munka BA, turizmus-vendéglátás BSc, villamosmérnöki BSc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában