Passzívház Építő

2011.06.08. 12:05

Épületeink energiafelhasználása

Felvilágosultak vagyunk, ha autót, mosó-, vagy hűtőgépet, vagy csak izzót veszünk. Megvásárlásuk előtt tájékozódunk energiahatékonyságukról, fogyasztásukról. Ezek birtokában hozunk döntést. Ennek ellenére, amikor életünk legdrágább és legmagasabb költséggel működő beruházását, házunkat építjük, újítjuk fel, nem élünk ezzel a lehetőséggel.

Nem igyekszünk előre megtervezni, befolyásolni annak jövőbeni energiaigényét, és általa a bennünket évről évre terhelő kiadásokat. Beérjük azzal a kopár ténnyel, hogy az előírásoknak megfelel. Megfeledkezünk a szomorú valóságról, hogy előírásaink egy évtizedre lemaradtak az energiaáraktól.

Az energetikai optimalizálás nélkül tervezett házak azért alkalmatlanok a takarékos üzemelésre, mert nem arra tervezték őket. Ezért már a tervező asztalon elavulva születnek meg, és a növekvő energiaárak által elértéktelenítve épülnek fel. Otthonaink energetikai fogyatékosságait az energiaszámláikban fizetjük meg. Égbeszökő energiaszámláink állítanak ki évről évre házainkról egyre elmarasztalóbb bizonyítványt. Felocsúdva a döbbenetből, kezdetét veszi a ház véget nem érő, ötletszerű javítgatása. Ennek során rendszerint a legolcsóbb energiaforrás keresése a cél. Van, aki kandallóban, fás kazánban, mások napkollektorban, hőszivattyúban vélik ezt meglelni. Sokan sokat csalódtak már, de sajnos még nem elegen...

Az energiahordozók árai ugyanis hosszútávon egymáshoz zárkóznak, ami eleve kudarcra ítéli e próbálkozásokat. Kifizetődő kizárólag az energiatakarékosság lehet. A legolcsóbb energia ma, holnap, és száz év múlva is csak az az energia lehet, amit nem használunk fel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!