Ország-világ

2019.08.25. 09:50

Teszteltük a szigetközi bringautat - jó és rossz szakaszok váltják egymást Ásványráróig

Olvasónk jelezte, hogy a szigetközi kerékpárút felújítása "megállt" nyár közepén Dunaszeg után Gyulamajornál. Nyeregbe pattantunk és megnéztük, milyen jelenleg a forgalmas kerékpárút. Útközben gyűjtöttük az infókat az útról, amelyen helyiek és turisták is szívesen tekernek.

Szeghalmi Balázs

"Vegyes" terepen


A Szigetköz nagy részén vezet kerékpárút, túránkat a Kossuth-hídtól kezdtük. Győr táblájáig annak ellenére viszonylag tisztességes az út állapota, hogy itt nem dolgoztak útépítők az utóbbi hetekben. Az újonnan aszfaltozott szakasz a Hédervári út végén indul és Győrújfaluig tart.


Az aszfalt egységes, kátyúval nem találkoztunk. Egészen a Győrt követő első faluig. Győrújfalun minden maradt a régiben: az útfelület sok helyen töredezett. Hiába jelzi tábla a kerékpárutat, inkább tűnik járdának az út. A "bringaútra" sok kis utca nyílik, bármikor felbukkanhat autó - érdemes figyelni, ésszel tekerni itt.

 

Felújítás után

22-es csapdája


Győrújfalu és Győrzámoly között ismét kifogástalan az új út, csakúgy mint a Győrzámoly és Győrladamér közötti nyúlfarknyi szakaszon, majd Győrladamér és Dunaszeg között. A településeken ugyanakkor a helyzet változatlan: a szürke ötven árnyalatában "pompázik" a kerékpárút. "Miként lehetséges ez?" – kérdeztük. "Társaságunk 2018 első felétől vette át a külterületi kerékpárutak üzemeltetését az önkormányzatoktól kormányrendelet értelmében. Győr-Moson-Sopron megyében ez 61,8 km kerékpárutat jelent" – kezdte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. Belterületen azonban maradtak a kerékpárutak az önkormányzatok kezelésében.


Ez a 22-es csapdája eredményezi, hogy Ásványráróig egymást váltják a jó és a rossz útfelületek. Kivétel ez alól Dunaszeg, ahol 290 millió forintnyi uniós forrásból, 2,2 km-en át újult meg a falun át vezető út. Itt halad a kerékpárút is. A szigetközi forgalomról mindent elmond: naponta 4500 autó halad át Dunaszegen.

 

Pavel Martis és Radek Stencek Győr határában. A Csehországból érkezett, Balatonra tartó bringásokat a szigetközi kerékpárútról faggattuk. `Jobb itt tekerni, mint a töltésen Szlovákiában´ - hallottuk Paveltől. `Finom a gulyás is!´ - mondta mosolyogva Radek. Fotók: Mészáros Mátyás

Pavel Martis és Radek Stencek Győr határában. A Csehországból érkezett, Balatonra tartó bringásokat a szigetközi kerékpárútról faggattuk. `Jobb itt tekerni, mint a töltésen Szlovákiában´ – hallottuk Paveltől. `Finom a gulyás is!´ – mondta mosolyogva Radek. Fotók: Mészáros Mátyás

Azonos időben


A szigetközi bringaút rendbetételére idén Gyulamajorig volt lehetősége a Közútnak. Azt egyelőre nem tudni, mikor folytatódhat a korszerűsítés. "Bízunk benne, hogy a fejlesztések jövőre sem maradnak el. Célszerű lenne nagyjából azonos időben a falukon át vezető kerékpárutakat is rendbe tenni, akár pályázatok útján. Dolgozunk azon, hogy ez megvalósulhasson" – tudtuk meg Babos Attilától, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnökétől, Dunaszeg polgármesterétől.


Főleg az Ásványráró és Hédervár közötti szakasz "kiállt" segítségért: az utat több helyen "veri" a gaz és a fák gyökere is próbára teszi a bringásokat. Darnózselire, majd Halásziba minőségi kerékpárút várja a bringásokat. Ez hellyel-közzel "kitart" Mosonmagyaróvárig. Igaz, akik a Szigetköz szívében tekernének, többnyire borzalmas állapotú utakkal szembesülnek. Ezek közül a Magyar Falu Program keretein belül a Halászi-Lipót összekötő út a püski temetőtől a lipóti Fő utcáig, körülbelül 5 km hosszan esik át "nagygenerálon" hamarosan. A munkaterületet pár hete adták át a szakembereknek.

 

Nem sokkal Gyulamajor után gaz választja el az utat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában