Ország-világ

2016.09.15. 17:12

Egynapos EU csúcstalálkozó Pozsonyban

Egynapos informális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió (EU) tagországainak kormány- és államfői pénteken Pozsonyban.

mti

A pozsonyi informális csúcson - amilyenhez hasonlóra legutóbb  2007-ben a lisszaboni szerződés aláírásakor került sor - 27 uniós  tagország képviselteti magát, a találkozón Nagy-Britannia vezetői  nem lesznek jelen.


A csúcstalálkozó az EU jövőjéről folytatandó, nyílt és  közvetlen párbeszédre szeretne lehetőséget adni a tagországok  vezetőinek. A széles körű fórumon előreláthatóan több aktuális téma  kerül terítékre, köztük elsődlegesen az unió állapota és jövője,  ezen belül a migráció problémaköre, a biztonsági kihívások és a  terrorizmus elleni harc, illetve a gazdasági és szociális  biztonság, a foglalkoztatottság növelésének lehetőségei, valamint a  Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépése (Brexit) utáni unió  kérdései is.


A pénteken délelőtt kezdődő csúcstalálkozó időrendben három  szakaszból áll, várhatóan ennek alapján vitatják meg az egyes  témákat is. Hol és hová tart jelenleg az unió, illetve milyen  válaszokat lehet és kell adni az uniós polgárok EU-val szembeni  bizalomvesztésének jelenségére - ez lesz a csúcs első, a pozsonyi  várban délelőtt tízkor kezdődő részének központi témája.


A találkozó második szakaszában a résztvevők egy dunai  sétahajózáson vesznek részt, az ott tartott munkaebéden a Brexit  utáni gyakorlati teendők megvitatása kerül napirendre.


A harmadik panel ismét a pozsonyi várban zajlik, ez az EU  következő fél évének gyakorlati tennivalóiról szól majd. A  találkozót a résztvevők sajtótájékoztatóinak sora zárja, ezek este  fél héttől kezdődnek az Incheba kiállítási központban.


A találkozót - tekintettel annak témáira - nagy várakozás előzi  meg, ugyanakkor elemzői vélemények és vezető politikusok  megszólalásai szerint nem várható, hogy minden felvetett kérdésre  sikerül majd megoldást találni.


Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki kedd este  nyilvánosságra hozott meghívólevelében három prioritást jelölt meg  a csúcsra, a migrációra utalva úgy vélekedett: a találkozónak olyan  fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja,  hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös káosz  megismétlődésétől.


Robert Fico szlovák kormányfő a csúcsról nyilatkozva azt  mondta:  világossá kell tenni az EU "diagnózisát", ki kell mondani  azt, ami nem sikerült, de rá kell világítani az unió jó oldalaira  is. Megjegyezte: azt szeretné, ha sikerülne megmutatni, hogy az  unió életképes, képes teljesíteni céljait és megvédeni lakosságát.


Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a találkozóval  kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy ott erőteljes  jelzést küldenek arról, hogy az unió egységes, cselekvőképes, és  ugyanakkor tudja, hogy mit várnak tőle a polgárai. Ivan Korcok, a  szlovák uniós elnökségért felelős pozsonyi kormánymegbízott a  találkozó témáiról nyilatkozva azt mondta: Szlovákia az embereket  leginkább kínzó problémákra, a migráció, a belső biztonság, illetve  a gazdaság kérdéseire fog összpontosítani.


A pénteki találkozóra a több mint 300 hivatalos küldött mellett  60 országból több mint 1300 újságírót is várnak. A rendezvényt a  vendéglátó Pozsonyban eddig még soha nem látott biztonsági  intézkedések kísérik, több ezer rendőrt, katonát és tűzoltót  mozgósítottak. Jelentős forgalomkorlátozások is lesznek, ezek nagy  része a pozsonyi repülőtérről a városba vezető utakat, a várost  átszelő autópályát és a belvárost illetve a hidakat érinti,  utóbbiakat péntek délután egy időre teljesen lezárják. A csütörtöki  állami ünnepre és a találkozó napjára való tekintettel péntekre a  pozsonyi tanintézmények jelentős része szünnapot rendelt el, sok  üzlet és cég is zárva tart, a városiak közül pedig, aki csak  tehette, kihasználva a négynapos hétvége lehetőségét, szabadságot  vett ki péntekre.


Bár a csúcstalálkozó résztvevőinek zömét csak péntek reggelre  várják, az unió három legmagasabb szintű vezetője, Donald Tusk, az  Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság  elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke már csütörtök  este megérkezik Pozsonyba, egy, a kormánypalotában rendezendő  munkavacsorára, amelyen a vendéglátó Robert Ficón kívül a másik két  legfőbb szlovák közjogi méltóság, Andrej Kiska államfő és Andrej  Danko parlamenti elnök is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában