Segítség

2024.02.10. 22:19

Újraindította kárpátaljai prevenciós szűréseit a Katolikus Karitász orvosmissziója

A Karitász orvosmissziója hat esztendővel ezelőtt indította el határon túli prevenciós szűrővizsgálatait.

MW

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a karitász elnöke a Katolikus Karitász új országos központjának átadásán Budapesten 2021. november 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ingyenes prevenciós szűrővizsgálatokat végeztek a Katolikus Karitász munkatársai a hétvégén az Ungvár közelében található ráti Szent Mihály Gyermekotthonban a családi típusú intézmény lakói, illetve a környékbeli településeken élők körében.

A Karitász orvosmissziója hat esztendővel ezelőtt indította el határon túli prevenciós szűrővizsgálatait és az eltelt időszakban már háromszor jártak a ráti intézményben. Az ukrajnai háború kitörése miatt az önkéntes munka súlypontja a délvidéki magyarság irányába helyeződött át, de 2023 szeptemberében újraindultak a kárpátaljai szűrések.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Kárpátalján élőknek korábban is szükségük volt a támogatásra, amióta pedig "a háborús szörnyűség az élet részévé vált, ez még inkább szükséges". Szavai szerint fontos, hogy azok az emberek, akik találkoznak az orvosmisszióval, érezzék, hogy nincsenek magukra hagyva, "van lehetőségük a bajukra, nyomorúságukra, szenvedésükre, betegségükre valamiféle gyógyírt kapni".

Spányi köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatják a szervezet tevékenységét, külön kiemelve az egészségügyi dolgozókat, akik szabadidejüket feláldozva segítik a Kárpátalján élő embereket.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója aláhúzta, hogy a kezdetben nyolc fős orvosi csapat most már több mint nyolcvan tagúra bővült. A gyerekek körében fogászati, ortopédiai, szemészeti szűrést végeznek, a felnőtteknek vérnyomás és vércukorszint mérést, EKG-t és 2019 óta nőgyógyászati rákszűrést is biztosítanak.

Écsy Gábor az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: felvették a kapcsolatot az ungvári, munkácsi és beregszászi kórházakkal annak érdekében, hogy fogadják az oda irányított betegeket. Amennyiben ez nem lehetséges, "mindent megteszünk azért, hogy Magyarországon folytatódjon ez a gyógyítás" - közölte az országos főigazgató.

Vojczek László, a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetője aláhúzta, hogy ez a 67. alkalom, amikor a határon túli magyar közösségekben végeznek szűrővizsgálatok, amelyeken eddig körülbelül 10 500-an vettek részt a Délvidéken, Erdélyben és Kárpátalján.

Vetrócki Melinda, a szűrésnek otthont adó Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermekrehabilitációs Központ vezetője aláhúzta, hogy nemcsak a gyermekotthon lakói vehetnek részt a vizsgálaton, hanem előzetes bejelentkezés alapján a környező és távolabbi településeken élők is, nemzetiségtől függetlenül. Szavai szerint a szűrésnek köszönhetően számos diagnózist sikerült felállítani, így hatékonyabbá válnak a központ által nyújtott rehabilitációs szolgáltatások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában