Igazságérzet

2024.02.19. 11:08

Fekete-Győr Andrásnak le kellene mondania a parlamenti mandátumáról

Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Fekete-Győr Andrásnak le kellene mondania a mandátumáról, mert ilyen embernek nincs helye a közéletben.

MW

Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fõvárosi Hõsök terén 2017. május 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Fekete-Győr Andrásnak le kellene mondania a parlamenti mandátumáról, ilyen embernek nincs helye a közéletben – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője azzal kapcsolatban, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Momentum volt elnökét. Ismert, Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz hat éve az Országház előtti ellenzéki tüntetésen pirotechnikai eszközt dobott a rendőrök közé, amivel a hatóság embereire támadtak. A bíróság ezért a minap másodfokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az erőszakos képviselőt. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságra kerül, hiszen Fekete-Győr megfellebbezte a mostani határozatot, így a döntés nem emelkedett jogerőre.

Fekete-Győr András, mandátum, Alapjogokért Központ
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke érkezik a Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen! címmel szervezett demonstrációra a II. kerületi Bem téren 2018. október 23-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Fekete-Győr mondjon le a mandátumáról

Pindroch Tamás az Origónak adott interjúban úgy fogalmazott, 

a Momentum volt elnöke egy megtörtént eseményt próbál letagadni, amikor azt mondja, ő csupán beejtette a füstgránátot a rendőrök közé. Főleg, hogy a bűncselekményről felvétel is készült. 

– Létezik az emberben egy általános igazságérzet, amely alapján egyértelmű, hogy egy politikus nem támadhat rá a rendőrökre, nem dobálhatja őket pirotechnikai eszközökkel. Fekete-Győrnek tehát le kellene mondania a mandátumáról, ilyen embernek nincs helye a közéletben. Akármilyen véleménnyel vagyunk is egy képviselőről, a közvélekedés szerint ő a választókat képviseli, tehát be kell tartania a törvényeket – mondta Pindroch Tamás, hangsúlyozva, 

a demokratikus berendezkedésünk alapja, hogy a bíróság által elítélt politikus nem folytathatja a munkáját az Országgyűlésben. 

Fekete-Győr azonban a felelősségvállalás helyett az ítélet kihirdetése után újra az ügyészséget támadta, de korábban már Polt Péter legfőbb ügyészt is börtönnel fenyegette meg, a 2022-es kampányban azt mondta, amennyiben megnyerik a választásokat, Polt ellen eljárásokat indíthatnak. – Ezek után ne is csodálkozzunk azon, hogy az ő jogérzéke és jogfelfogása szerint nem követett el semmit, így nincs következménye a mostani bírósági ítéletnek, és nem mond le a mandátumáról. A felelősség hárítása, az egész magyarországi baloldalra jellemző hozzáállás – fogalmazott az elemző.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában