Élhető település program

2023.09.03. 19:50

Gyopáros Alpár: Magyarországon reneszánszukat élik az őshonos nemzetiségi közösségek

Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiségi közösség él teljes nyugalomban, békében és biztonságban, tagjaik az elmúlt több mint egy évtizedben joggal érezhették, hogy „reneszánszukat élik” – hangoztatta a Miniszterelnökség Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa vasárnap a többségében horvát nemzetiséghez tartozók által lakott Vas vármegyei Szentpéterfán.

MW

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa beszédet mond a Magyar falu program keretében megújult Bocskai utca átadásán a Fejér vármegyei Nagyvenyimben 2023. június 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Gyopáros Alpár a 773 millió forintos kormányzati támogatással felújított és kibővített kétnyelvű általános iskola, tanévnyitóval egybekötött átadásán elmondta: 

Magyarországon évtizedről-évtizedre növekszik azok száma, akik vállalják nemzetiségi identitásukat, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint az előzőhöz képest az emelkedés 50 százalék.

Hozzáfűzte: 

az elmúlt tíz évben 8,5-szeresére növekedett a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák száma, tavaly már 102 ilyen intézmény volt.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány nemcsak növeli a nemzetiségi oktatást, a nemzetiségi kultúra ápolását segítő intézmények számát, de fenntartásukhoz, fejlesztésükhöz milliárdos nagyságrendű összegekkel járul hozzá.

Az elmúlt egy évben lezajlott nemzetiségi intézményfejlesztési programban a legmagasabb hozzájárulást a szentpéterfai kétnyelvű általános iskolában véghezvitt beruházás kapta

– közölte Gyopáros Alpár.

Skrapitsné Jurasits Ágnes (független) Szentéterfa polgármestere az ünnepségen felidézte:

 2020-ban 500 millió forint pályázati támogatást nyert el településük az iskola felújítására és bővítésére, amihez a megemelkedett költségek fedezésére 2021-ben további 273 millió forint kormányzati támogatást kaptak.

A fejlesztésnek köszönhetően a régi, teljesen megújult iskolaépület mellé egy új szárny is épülhetett, lehetővé téve, hogy az alsó és a felső tagozatos tanulók ugyanabba az épületegyüttesbe járhassanak.

A polgármester elmondta:

az Élhető település program pályázat forrásából Szentpéterfa 300 millió forinttal részesül, amiből újabb fejlesztések, járdafelújítás, pihenőpark építése, közösségi terek felújítása valósulhatnak meg 2024 végéig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában