V. Budapesti Demográfiai Csúcs

2023.09.14. 15:44

Giorgia Meloni: a demográfia az a kérdés, amelyen a nemzet jövője múlik (videó)

A demográfia nem csupán egyike a nagy kérdéseknek, ez az a kérdés, amelyen a nemzet jövője múlik – hangsúlyozta az V. Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédében csütörtökön Olaszország miniszterelnöke.

MW

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Giorgia Meloni elmondta: 

kormányának első számú célja, hogy lényeges kulturális változást indítson el a családokkal kapcsolatos gondolkodásban, Olaszországot ugyanis – ahogy az egész nyugati világot – súlyos demográfiai válság sújtja.   

A születések száma visszaesett, ennek nyomán erősen családellenes hangulat alakult ki; a médiában fokozatosan elhalványult a család képe, ehelyett egyének jelennek meg, de már fogyasztóként – fejtette ki az olasz kormányfő, aki barátjaként mondott köszönetet a meghívásért Novák Katalin köztársasági elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Giorgia Meloni felidézte azokat a támadásokat, amiket azért a mondatáért kapott, amiben magát olaszként, anyaként és keresztényként határozta meg, emlékeztetve arra is, hogy a kritikusok számára "nem jól sült el a dolog".

Az olasz miniszterelnök beszédét itt tudja megtekinteni:

Olyan korszakban élünk, amikor identitásunk legfontosabb elemei támadás alatt állnak, pedig ezen identitás nélkül csupán számok vagyunk, eszközök mások kezében

 – közölte.

Európában egyre kevesebb gyerek születik, ezért mobilizálni kell az erőforrásokat a családok támogatására, ahogy azt Magyarország tökéletesen példázza – mondta el az olasz kormányfő.

Giorgia Meloni és Orbán Viktor szövetségén Olaszország szeme

A budapesti látogatás lehetőséget nyújt arra is, hogy az olasz kormányfő találkozzon Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével és megvitassák a legfontosabb európai kérdéseket – írja a Magyar Nemzet

Az olasz lapokat ellepte a budapesti demográfiai csúcs híre, amelynek egyik díszvendége Giorgia Meloni olasz kormányfő.

Egyes olasz lapok szerint Meloni többek között azért is vesz részt az eseményen, hogy lemásolja az elmúlt évtizedben bevált magyar családpolitikát.

Az olasz jobboldali pártok vezetői több alkalommal nyilatkoztak úgy, hogy kiemelt figyelemmel tanulmányozzák a magyar modellt. Az olasz sajtóelemzések szerint a demográfiai csúcsot követően Meloni találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. A tárgyalások témái között szerepelhet az Olaszországot sújtó migrációs krízis, különösen azt követően, hogy Franciaország bejelentette, lezárja az olasz határszakaszt, Németország pedig zárolta a bevándorlók szolidaritás elvén működő átvételét Olaszországtól.

Nagy valószínűséggel szó esik majd arról is, csatlakozna-e a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsaládhoz, amelynek Meloni az elnöke.

Az olasz lapok egyetértenek abban, hogy az olasz miniszterelnök budapesti látogatása megerősíti a magyar–olasz kapcsolatokat.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Giorgia Meloni kiemelte: köszönhetően a kormány erőfeszítéseinek, Magyarországon az elmúlt években sikerült visszafordítani a romló termékenységi arányt, növekedett a házasságkötések száma és a foglalkoztatottak száma, és nagyon fontos, hogy ezen belül a nők foglalkoztatottsága is – hangsúlyozta.

A demográfiai csúcs csütörtök délelőtti felszólalásait ebben a videóban találja:

Értékelése szerint a magyar példa azt mutatja, a kellően családbarát politika kialakításával a nőknek nem kell választaniuk a munka és a család között. 

Az igazi szabadság, ha a nők munka mellett választhatják a gyermekszülést, ebben Magyarország jó példa

 – jegyezte meg.

Sokak szerint a migráció segít biztosítani a jólétet – emlékeztetett, hozzátéve, ő maga ezt nem tudja elfogadni, hiszen a nemzeteknek fel kell vállalniuk a felelősségüket saját jövőjük biztosításáért.

Giorgia Meloni fontos kijelentésként idézte a Demográfiai Csúcs mottóját, miszerint "a család a biztonság záloga". Mint hozzátette: a család senkinek az egyéni szabadságát nem korlátozza, hanem inkább erősíti azt.

Az olasz kormányfő kitért arra is, hogy megdöbbentette az 1956-tal kapcsolatos történelmi viták közelmúltbeli felemlegetése. 

1956 ugyanis nem csupán egy külföldi hatalom elleni felkelés volt, hanem felkelés azok ellen is, akik a magyarok identitásának alapjait akarták tönkretenni: a családot, a nemzeti hovatartozást és a vallást

– fogalmazott.

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; RADEV, Rumen; MELONI, Giorgia
Philip Isdor Mpango tanzániai alelnök, Rumen Radev bolgár elnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Mint hangsúlyozta, vannak a történelemnek olyan oldalai, amelyeket nem lehet újraírni. "Ugyanezt látjuk ma Ukrajnában, és ezt nem lehet elfogadni" - mondta el Giorgia Meloni.

Rumen Radev bolgár elnök beszédében azt emelte ki, hogy a digitális 21. században a társadalmak közötti rivalizálás már nem területekről fog szólni, hanem az emberi tőkéről, ez ugyanis a legfontosabb érték.

A bolgár államfő – aki gratulált Novák Katalinnak és Orbán Viktornak kitartásukért és az ország jövője érdekében tett erőfeszítéseikért - rámutatott: a családok felelőssége úgy felnevelni a gyerekeket, hogy társadalmaik felelős állampolgárai legyenek.

Ma a világban óriási gazdasági verseny van, fiataljainkat arra ösztönözzük, hogy tanuljanak, majd termeljenek, de eközben meg kell találni az egyensúlyt a családdal – figyelmeztetett.

Rumen Radev felidézte, hogy országa az elmúlt tíz évben, jelentős mértékben a kivándorlás miatt, elvesztette népessége 12 százalékát. Bulgária ilyen szempontból "donorként" szolgál a gazdagabb európai országok számára – jegyezte meg.

Ennek megállításában segít a családtámogatási rendszer kiterjesztése, de a legfontosabb a jogállam megerősítése és a korrupció visszaszorítása - hangsúlyozta.

Philip Isdor Mpango tanzániai alelnök azt emelte ki, hogy hazájában a népesség évente 3,2 százalékkal növekszik, a termékenységi ráta jelenleg 4,8, ugyanakkor háromból egy gyerek meghal, mielőtt elérné az 5 éves kort.

Beszámolója szerint Tanzániában a családot egy férfi és egy nő egysége alkotja, a család felel az alapvető társadalmi biztonságért, ellátja tagjait.

Mint hozzátette azonban, komoly kihívások is nehezítik a családok életét, mint a szegénység, a nők és gyermekek elleni erőszak, a munkanélküliség, az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei, valamint a klímaváltozás miatt szélsőségesebbé vált időjárás.

A tanzániai kormány igyekszik segíteni a legsérülékenyebb háztartásokat, de számos infrastrukturális beruházás és egy ingyenes, lányok és fiúk számára egyaránt elérhető oktatási csomag is javítja az életminőségüket - mondta el az alelnök, aki Magyarországnak is köszönetet mondott az oktatás területén nyújtott támogatásáért.

Philip Isdor Mpango hangsúlyozta, hogy Tanzánia nem tartozik a nagy migrációs kibocsátók közé, ellenkezőleg: több mint 400 ezer menekültet fogadott be a szomszédos országokból.

Hiszünk abban, hogy a problémákat azok gyökerénél kell kezelni: az afrikai munkanélküliség és a kivándorlás gazdasági segítségnyújtással és a kormányzás hatékonyságának javításával orvosolhatók – közölte Philip Isdor Mpango, nemzetközi összefogásra felszólítva a világot annak érdekében, hogy Afrika meg tudjon küzdeni demográfiai problémáival.

Rumen Radev bolgár elnök felidézte, hogy országa az elmúlt 10 évben, jelentős mértékben a kivándorlás miatt, elvesztette népessége 12 százalékát. Ennek megállításában segít a családtámogatási rendszer kiterjesztése, de a legfontosabb a jogállam megerősítése és a korrupció visszaszorítása - hangsúlyozta.  

Philip Isdor Mpango tanzániai alelnök azt emelte ki, hogy hazája nem tartozik a nagy migrációs kibocsátók közé. Hiszünk abban, hogy a problémákat azok gyökerénél kell kezelni: az afrikai munkanélküliség és a kivándorlás gazdasági segítségnyújtással és a kormányzás hatékonyságának javításával orvosolhatók – közölte.

A demográfiai csúcs részletes programjáról IDE KATTINTVA olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában