Magyarok Nagyasszonya ünnep

2022.10.08. 22:33

Soltész Miklós: a keresztény közösségek nincsenek egyedül

A keresztények szerte a Kárpát-medencében számíthatnak a kormány segítségére – mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

MTI

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a XIII. kerületi Rokolya utcai templom megújult közösségi termének átadásán 2022. október 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A keresztény közösségek nincsenek egyedül, szerte a Kárpát-medencében számíthatnak a kormány segítségére – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Soltész Miklós a XIII. kerület Rokolya utcai templom megújult közösségi termének átadásán elmondta, több mint 1500 plébánia, egyházi közösségi ház újult meg az elmúlt 10 évben.

Az ezeket használó közösségek „szigetekként élhetnek”, de erősíthetik a nemzetet, a kereszténységet és az emberiséget imáikkal és a kereszténység megőrzésével – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós megköszönte a Rokolya utcai plébánia közösségének, hogy minden időben őrizték hitüket és katolikus vallásukat, így akkor is, amikor az 50-es években elvették tőlük a közösségi termüket.

Az államtitkár rámutatott arra: a Mária Keresztények Segítsége Plébánia életében különösen fontos Szűz Mária. Megjegyezte: pénteken volt a lepantói csata évfordulója, amelyben a keresztény csapatok Szűz Mária segítségét kérték a török seregek legyőzéséhez. Győzelmüket az egész keresztény világ Mária közbenjárásának tulajdonította, így azóta Mária-ünnep a csata évfordulója.

Hozzátette: a magyar nemzetnek legalább ilyen fontos az október 8-i Magyarok Nagyasszonya ünnep.

A felújított közösségi termet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a terem a plébániai és a környéken élő katolikus közösség javát szolgálja majd.

A bíboros az ünnepség előtt bemutatott szentmisén homíliájában arra kérte a híveket: Magyarok Nagyasszonya ünnepén gondolják újra át, mit jelent Mária népének lenni.

A katolikus kultúra ma is jelentős Magyarországon, és „nem tudunk egészséges nemzet lenni anélkül, hogy a saját vallási és kulturális azonosságunkat el ne fogadnánk” – fogalmazott a bíboros.

Ugyanakkor nem pusztán kulturális tény a „katolicizmusunk, hanem személyes, életre szóló, vallási meggyőződés” – mondta a bíboros. Erdő Péter kitért arra: ez az örökség egyszerre jelent bizalmat a Gondviselésben és a jövőben, „nemzeti sajátosságaink értékelését és elfogadását”, de azt is, hogy „megnyitjuk a szívünket minden más nép felé”.

A következő évek nem kevés kockázatot hordoznak Magyarország, Európa vagy akár az egyház számára. Ezért „most van itt az ideje, hogy tudatosítsuk és megéljük hitünket, hogy kölcsönösen kapcsolatba kerüljünk egymással”, visszatalálva a Szűzanyához, aki „igazán mindnyájunk édesanyja” – tette hozzá a bíboros.

ERDÕ Péter; SOLTÉSZ Miklós; TÓTH József
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek érkezik a XIII. kerületi Rokolya utcai templomba a gyülekezet megújult közösségi termének átadása alkalmából tartott misére 2022. október 8-án. Az első sorban Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az átadó ünnepségen arról beszélt: a XIII. a főváros talán legdinamikusabban fejlődő kerülete. E fejlődés két legfontosabb eleme az értékőrzés és a megújulás.

Azt is mondta: a természeti és az épített környezet mellett az önkormányzat fontosnak tartja a lelkek ápolását és az életminőség javítását, ezért szoros kapcsolatban áll a kerületben működő – elesősorban – történelmi egyházakkal.

Megjegyezte, az elmúlt időszakban 100 millió forinttal támogatták az egyházakat, a támogatás 70 százaléka katolikus plébániákhoz került.

Elsősorban templomtornyok felújítására, nyílászárók cseréjére, közösségi terek kialakítására, fűtéskorszerűsítésre, táboroztatásra, működésre kaptak támogatást az egyházi közösségek – tette hozzá a polgármester.

A Rokolya utcai templom közösségi tere kormányzati támogatásból, a szentély és az orgona önkormányzati forrásból újult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában