2009 óta megfeleződtek a nagy adók kulcsai

2021.12.18. 11:19

Hatalmas adócsökkentés lesz jövőre, az adó-visszatérítés pedig történelmi jelentőségű lépés

Nagy eredménynek tartja Tállai András, hogy 2009 óta a kormány megfelezte a személyi jövedelemadó, a társasági adó és a munkáltatók adójának mértékét is; a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a folyamatos adócsökkentés hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években dinamikusan nőttek idehaza a keresetek.

A pénzügyminiszter helyettese a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban egyidejűleg rettenetes veszélyt lát abban, hogy a baloldalon már a minimálbér megszüntetésének gondolata is felmerült.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk emlékeztet arra, hogy a napokban megszavazta az Országgyűlés a 2022-es adótörvényeket.

Tállai András ismertette: a következő évben 1500 milliárd forinttal csökkennek a közterhek. 2022 elején hatszázmilliárd forint személyi jövedelemadót kapnak vissza a családok, miközben a munkáltatók közterhe szintén majdnem ennyivel csökken. Az átlagbérig megszűnik a 25 évnél fiatalabbak személyi jövedelemadója, tízmilliárd marad a kisvállalkozási adó szerint adózóknál, vagyis a kivásoknál, és 150 milliárdot jelent jövőre, hogy a kisebb vállalkozások iparűzési adója legfeljebb egy százalék lehet.   

Hatalmas adócsökkentés lesz a következő évben, az adóvisszatérítés pedig történelmi jelentőségű lépés 

- szögezte le.   

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 

a balliberális kormányzás utolsó szakaszában, 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, de az alsó kulcsot is 18 százalékban határozta meg az akkori törvényhozás, miközben a kisgyermeket nevelő családokat érdemben nem támogatták az szja szabályai. Ehhez képest ma 15 százalék a személyi jövedelemadó, ami az Európai Unió egyik legalacsonyabb mértéke, eközben már az egy gyermeket nevelők is számottevő kedvezménnyel számolhatnak 

- fűzte hozzá.   

A vállalati nyereség adóterhei ugyanakkor húsz százalékot tettek ki 2009-ben, ma pedig - az EU-ban példátlan módon - kilenc százalék az elvonás - ismertette Tállai András. A munkáltatók terhei tizenkét éve 33,5 százalékot tettek ki, ami jövőre 13 százalékra csökken.   

Akkor hatalmas volt a munkanélküliség és a feketegazdaság, ma viszont munkaerőhiány van, és nagy hatékonyságú adóellenőrzési módszerek működnek - jelezte az államtitkár, hozzátéve: a bérek dinamikus emelkedéséhez is nagyban hozzájárult az adók folyamatos csökkentése.   

A minimálbér megszüntetésének Márki-Zay Péternél felmerült ötletéről Tállai András úgy vélekedett, a baloldal elképzelései nem a magyar társadalom érdekeit tükrözik, esetleges hatalomra kerülésüktől sem várhatna senki semmi mást, csak megszorítást, rezsiemelést és a szociális védőháló szétzilálását.

Borítókép: Borítókép: Zánkai Gyerektábor idén. Fotó: Bach Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában